Rezerva Sparty si zastřílela proti Třinci, Žižkov neuhájil svou půdu před nájezdem Chrudimi

Rezerva Sparty si zastřílela proti Třinci, Žižkov neuhájil svou půdu před nájezdem Chrudimi
AKTUALIZOVÁNO

Po plichtě v jihomoravském druholigovém derby brněnské Zbrojovky a Vyškova (2:2) a výhře Ústí nad Labem nad Vlašimí (2:1) pokračovala v sobotu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA dalšími dvěma zápasy. V nich se Příbram dostáhla díky vítězství 2:0 nad Jihlavou na rozdíl jednoho bodu právě za Vysočinu a Prostějov se posunul na druhé místo za nedostižným Brnem.

Souboj lídra druhé ligy Brna s Vyškovem byl v prvním poločase výrazně ovlivněn ošklivým zraněním dvou domácích fotbalistů. Brankář Berkovec se totiž nedomluvil s obráncem Hlavicou a po ošklivé srážce obou fotbalistů byla Zbrajovka nucena dvojitě střídat již po třiceti minutách. Hlavicu odvezla sanita ze hřiště přímo do nemocnice. Domácí fotbalisté se však z ošklivého zranění svých spoluhráčů poměrně rychle oklepali a ve 40. minutě Adam Fousek poslal Zbrojovku do vedení. Vyškov ve druhé půli tlačil a zásluhou Marka Vintra se mu povedlo i vyrovnat. Pět minut před koncem utkání navíc tentýž střídající hráč poslal hosty z Vyškova do vedení gólem z penalty a už to vypadalo, že si hosté odnesou z derby tři body. V devadesáté minutě ale srovnal hlavou na konečných 2:2 Lukáš Rogožan.

Druhé utkání mezi Ústím nad Labem a Vlašimí toho v první půli moc nenabídlo. K vidění byla pouze jedna šance Ladislava Krobota, kterou ovšem útočník Ústí nedokázal gólově využít. Na branku si tak díváci v Severních Čechách museli počkat do druhého poločasu. Hosty nejprve poslal do vedení v 67. minutě Marek Červenka, ale již o tři minuty později bylo srovnáno zásluhou přesné hlavičky Vojtěcha Braka. Tři minuty před koncem utkání pak výstavní ranou pod břevno rozhodl zápas ve prospěch domácího Ústí Václav Prošek.

Příbram vsoupila do domácího zápasu s Opavou velice aktivně a již ve čtvrté minutě rozvlnil siť hostí René Dedič. To však bylo v prním poločase prakticky vše podstatné. Až v 74. minutě přišla další podstatná událost, kdy Tomáš Pilík z levé proběhl až k bráně a přidal druhý gól Příbrami.

Také Prostějov vsoupil do utkání s Jihlavou velmi aktivně a již v první dvacetiminutovce si vypracoval hned sedm rohových kopů. V jednadvacáté minutě ale přišla domácím fotbalistům studená sprcha v podobě vedoucího gólu Vysočiny, kdy se Zoubele z ojedinělého brejku přesně prosadil za záda brankáře Muchy. Prostějov ale i nadále tlačil, což se ukázalo být jako dobřré řešení. Ve druhé minutě nastavení první půle se totiž trefil Jan Schaffartzik, který upravil na 1:1. I v úvodu druhé části hry byl aktivnější Prostějov, kterému se aktivita vyplatila a Koudelka v 56. minutě otočil vývoj utkání ve prospěch domácích fotbalistů - 2:1.

Nedělní program nabídl hned čtyři zápasy jedenáctého kola FNL a ve hře byla i trojice pražských klubů. Žižkov uhájil svou půdu před nájezdem Chrudimi, přestože se dostal rychle do vedení zásluhou Diamého. Po změně stran ale udeřil východočeský klub, kterému k obratu pomohl Rybička a Juliš. Dařilo se také rezervnímu týmu Sparty, který nepustil Třinec ke Slovu. Letenský klub měl po první půli jednobrankový náskok po trefě Ryneše, poté se střelecky prosadili také Schánělec, Vitík a Dudl.

Varndorf nedokázal vzdorovat velkému nátlaku Dukly a rozhodnuto bylo již během první půle. Na branku Kozla odpověděl za pár minut Schön, ale poté hostům vrátili vedení Pázler a Cienciala. Po změně stran již diváci nebyli svědky další trefy, proto utkání skončilo 1:3. Líšeň si přijela na půdu Táborska pro tři body, ale o výhře rozhodla až v závěru utkání, kdy si dva přesné zásahy připsal Málek.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, 11. kolo:

Zbrojovka Brno - Vyškov 2:2 (1:0)
Branky:
40. Fousek. 90. Rogožan – 62. M. Vintr, 84. M. Vintr z pen.

Ústí nad Labem - Vlašim 2:1 (0:0)
Branky: 70. Brak, 86. Prošek – 67. Červenka.

Příbram - Opava zatím 2:0 (1:0)
Branky: 4. Dedič, 74. Pilík.

Prostějov - Vysočina Jihlava 2:1 (1:1)
Branky: 45. Schaffartzik, 56. Koudelka – 21. Vedral.

Sparta Praha B – Fotbal Třinec 4:0 (1:0)
Branky: 30. Ryneš, 54. Schánělec, 69. Vitík, 71. Dudl

Viktoria Žižkov – MFK Chrudim 1:2 (1:0)
Branky: 8. Diamé – 59. Rybička, 63. Juliš

FK Varnsdorf – FK Dukla Praha 1:3 (1:3)
Branky: 19. Schön – 17. David Kozel, 23. Pázler, 41. Cienciala

FC MAS Táborsko – SK Líšeň 2019 0:2 (0:0)
Branky: 80. a 82. (pen.) Málek