Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Minimální důchod a digitalizace zdravotnictví: Koalice si při vyjednávání o vládě notují

Autor: ČTK - 
16. října 2021
17:00

Koalice Spolu a Pirátů a Starostů a nezávislých (PirSTAN), které vyjednávají o vládě, se v řadě kroků v sociální oblasti a zdravotnictví shodují. Obě uskupení počítaly ve volebních programech se zavedením minimální penze, valorizací dávek, víceletým financováním sociálních služeb či podporou flexibilní práce a dětských skupin. Do zdravotnictví prosazují elektronizaci, posílení prevence či pravidelné hodnocení kvality péče. Člen programové skupiny pro sociální věci a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tento týden ČTK řekl, že ve vyjednávání o vládních prioritách sporné body nevidí.

Vládní program chystá šest týmů. V sociálně zdravotní skupině jsou kromě Válka šéf senátního zdravotního výboru Roman Kraus (ODS), místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková, místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a za STAN náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko. „Nechceme komentovat proces a dílčí výsledky, ale představit finální dohodu,“ řekl v pátek šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Podrobnosti nesdělily tento týden ani Richterová či Jelínková.

Video  Kolik mají brát důchodci. A budou se kvůli penzím zvyšovat daně?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Minimální důchod 10 tisíc. A časem i víc

Obě koalice slibovaly před volbami důchodovou reformu. Chtěly zavést minimální důchod navázaný na průměrnou mzdu. Podle PirSTAN by v tomto volebním období mohl činit 10 000 korun, pak by měl odpovídat aspoň 30 procentům průměrného výdělku. Obě uskupení garantují pravidelné zvyšování důchodů. Chtějí řešit i penze pro náročné profese.

Ve vládě se strany ale budou muset zabývat hlavně udržitelností penzijního systému. Spolu chce oddělit důchodový účet od státního rozpočtu, další kroky k zajištění financování už neupřesňuje. Zmiňuje spíš opatření k přerozdělení vybraného balíku. Podle PirSTAN by se měla zaručená penze platit z daní. Do doby, než by tento model začal fungovat, by Piráti a starostové navyšovali solidární díl penze. Oslabovala by se tak ale zásluhovost a důchody by se dál nivelizovaly. Obě koalice chtějí motivovat ke spoření na stáří, Piráti a starostové prosazují státní spořící fond. Penzijní věková hranice by měla být podle PirSTAN orientační, podle Spolu by se měla stanovit nově do roku 2030.

Koalice počítají s víceletým financováním sociálních služeb. Rozvíjet se má hlavně terénní a ambulantní péče. Uskupení zmiňují valorizací některých dávek. Podporu mají mít školky, dětské skupiny i nové druhy hlídání. Upravit se má zdanění a odvody u částečných úvazků. Péči o ohrožené děti by obě koalice sjednotily pod jeden resort a posílily by náhradní rodinnou péči.

Zvýhodnění pro lidi, kteří žijí zdravě?

Uskupení plánují digitalizaci a elektronizaci u agendy dávek i ve zdravotnictví. Spolu mezi svými prioritami uvádí elektronickou kartu pacienta. Piráti a STAN chtějí, aby lidé měli větší kontrolu nad svými údaji. Shoda je na podpoře a zvýhodnění lidí, kteří dbají na prevenci a žijí zdravě. V předvolebních programech koalice uvedly, že zavedou pravidelné hodnocení kvality zdravotnických zařízení a poskytované péče. Cílem je rovněž upřesnit a garantovat parametry dostupnosti zdravotní péče, tedy podle Pirátů a STAN například dojezdové časy k lékařům.

Koalice budou muset řešit také epidemii covidu-19. Stejně jako současné ministerstvo zdravotnictví chtějí Piráti a STAN přeměnit Státní zdravotní ústav v instituci, která bude vyhodnocovat zdravotní rizika a navrhovat účinná opatření. Obě uskupení se už dřív vyslovila pro uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti.

Video  Koalice Spolu s PirSTAN: Povolební vyjednávání se zatím daří, strany vytvořily pracovní skupiny  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 17. října 2021 14:21 )

Když vidím těch 5 šašků, kteří jako samostatné strany získaly směšné % začíná mi jich být občas i líto, jak ze sebe dělají chytré a opak je pravdou. Notuji si tím, že ožebračí lidi a sobě přihrajou prý další zbytečné ministerstvo a jejich zbytečné náměstky a poradce. Když chtějí šetřit, měli by poslanci odvádět daně z platu a náhrad, zatím jsou placeni z peněz daňových poplatníků, jako např. žáby na prameni, co sedí v PS několik let- M. Benda, Němcová ( nyní v senátu), Staňura a mnoho jiných, ale budou mít daleko vyšší než, co na ně pracují.

vinke ( 16. října 2021 21:39 )

Se nedivím, že se jim nechce víc vyjadřovat. Je to super, naštěstí jejich VŠ vzdělaní voliči neumí ani velkou násobilku, takže nevědí co je čeká
Min. důchod 10 000,navýšená solidární penze. Zásluhovost bude oslabovat. Ti co budou poctivě makat 42 let a odvádět poctivě daně , budou mít ve finále penzi o pár stovek vyšší jak těch 30% .
Na dávky ale bude peněz dost, tak bude lepší od 15 do 40 rodit, pobírat mateřské 400 000/ks ,ve 40 nárok na důchod 10 000. Když se zadaří dva tři kousky budoucích nositelů Nobelovy ceny by ještě pokaždé za dalších 400 000 mohla dát. A když to nevyjde, vezme si ke svému důchodu do pěsounské péče vnoučky

padrino ( 16. října 2021 20:18 )

Sorry jako,ať už Bartoš nikdy nenosí obleky.Viz foto z volebního štábu strany.

Soliter56O ( 16. října 2021 19:39 )

Teď se ještě nehryžou a před lidmi předvádějí náramnou shodu prakticky ve všem ... Jakmile se ale chopí moci, tak to bude jiná ...

MAMKA2316 ( 16. října 2021 18:31 )

Mgr. Radek Vondráček - předseda Poslanecké sněmovny ČR
Ing. Andrej Babiš - předseda vlády ČR
CO NA TO JUSTICE
zasláno datovou schránkou

Věc: Ustavení poslaneckých klubů a dalších orgánů Poslanecké sněmovny ČR

Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny,
Vážený pane premiére vlády ČR,

dovoluji si Vás tímto upozornit na možné budoucí protiprávní jednání v
souvislosti s ustavením nových orgánů Poslanecké sněmovny po proběhlých
volbách v říjnu t.r., a to s odkazem na § 77 zákona č. 90/1995 Sb., v
platném znění, zejména pak na odst. č. 5, kde je taxativně uvedeno toto:

„ K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou
oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou
stranu.
K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců“.

Vzhledem k tomu, že tzv. koalice resp. sdružené politické strany byly na
kandidátních listinách ve volbách do Poslanecké sněmovny sdruženy do jedné
kandidátní listiny a bylo jim přiděleno jedno volební číslo losováním
jakožto hnutí, nelze toto obcházet a považovat to za naplnění podmínek
samostatně kandidujících politických stran.

S ohledem na tuto skutečnost jsem toho názoru, že předmětné strany sdružené
a kandidující společně pod čísly 13 a 17, nemají v žádném případě zákonný
nárok na ustavení samostatných poslaneckých klubů, neboť jak dikce zákona
uvádí, samostatně jako politické strany nekandidovaly.

Jako občan ČR se cítím tímto jednáním býti účelově podvedena a nemohu se
smířit a připustit to, aby jim byly vypláceny neoprávněně finanční příspěvky
a odměny za protiprávně ustavené poslanecké kluby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa