Hlavní obsah

Skončí Kamarův zástupce u soudu? Omluvte se, hrozí český advokát

Klid zbraní? Zapomeňte! UEFA sice v pátek rozhodla, že nebude trestat fotbalovou Spartou po duelu Evropské ligy proti Rangers, po níž skotská strana obvinila české fanoušky z rasistického chování vůči hráči Jezdců Glenu Kamarovi, jenže události spojené s touto kauzou dál budí vášně. Právník skotského fotbalisty Aamer Anwar obvinil UEFA, že dala rasismu zelenou, teď mu ale česká strana vrací úder. „Omluvte se za své výroky, nebo půjdete před soud," adresoval kolegovi z branže vzkaz elitní český advokát Adam Batuna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený Glen Kamara z Rangers během utkání s pražskou Spartou základní skupiny Evropské ligy.

Článek

Skotský právník Anwar na verdikt UEFA reagoval v exkluzivním rozhovoru pro deník Daily Record. „Mám podezření, že tato nečinnost ze strany UEFA bude zelenou pro další rasistické žluče, které budou následovat. A poté politici buď požadují schůzky s naším velvyslancem, nebo možná někteří vtipálci budou chtít „vyhlásit válku" a nechat mě vydat," prohlásil třiapadesátiletý politický aktivista.

Anwar v průběhu zkoumání celé kauzy napsal, že „v české společnosti je rasismus hluboko zakořeněným problémem." Nejen tyto jeho komentáře vyprovokovaly k akci českého právníka Adama Batunu, který od svého kolegy požaduje veřejnou omluvu, jinak celý případ pošle k soudu.

„Velmi mě pohoršuje, když o sobě musím poslouchat, že jsem rasista. Žiju v Praze, spousta mých přátel má jinou barvu kůže a to, co napsal pan Anwar, mě znechutilo. Jeho příspěvky dokazují, že vidí nejen Pražany, ale celou Českou republiku jako zemi s velkými problémy s rasismem. Pochybuji, že by se takové výroky jakékoliv zemi nebo městu líbily," říká zkušený český advokát.

„Všichni mají právo na názor, je tu svoboda slova. Nesmí však docházet ke smyšleným tvrzením, což se v tomhle případě stalo. Nejde jen o tweety pana Anwara, ale také o prohlášení Marvina Bartleyho, který přirovnával české rodiče a děti ke shnilému ovoci. S mými přáteli jsme si řekli, že to takhle nemůžeme nechat. Jako právník jsem byl požádán o to, abych jednal. Budeme požadovat, aby se oba pánové omluvili za svá tvrzení a za poškození dobrého jména Čechů a Pražanů. Jistě, rasisty najdete v každé zemi. Ale není možné takto označovat všechny," tvrdí.

„Hledáme způsob, jak případ dostat k českým soudům, což je kvůli vystoupení Velké Británie z Evropské unie nyní výrazně komplikovanější. Věřím, že během několika dní budeme vědět, jak na tom jsme. Pokud by se aktéři omluvili, neřešil bych případ soudní cestou. To je ale velmi nepravděpodobné. A můžu říct, že pokud půjdeme k soudu chránit dobré jméno, šance na úspěch jsou vysoké."

Celá kauza má původ ve dvojutkání osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a pražskou Slavií z minulé sezóny. Stoper Ondřej Kúdela měl tehdy údajně rasisticky urazit záložníka Glasgow Glena Kamaru, za což od UEFA následně obdržel desetizápasový distanc.

Rangers se po více než půl roce do Prahy vrátili. V rámci 2. kola základní skupiny Evropské ligy nastoupili na Letné proti Spartě, která měla kvůli předchozímu rasistickému chování fanoušků mít zavřený stadion. Vedení klubu se na utkání nakonec podařilo dostat přes deset tisíc dětí, které vytvořily bouřlivou atmosféru. Dětští fanoušci v průběhu zápasu bučeli na Kamaru při každém jeho doteku s míčem, což bylo později právníkem Aamerem Anwarem, zástupcem pětadvacetiletého fotbalisty, označeno za projev s rasistickým podtextem.

Nastalou situací se na podnět skotské strany zabývala UEFA. Její zkoumání však žádnou formu rasismu během utkání neprokázalo. „Vyšetřování dospělo k závěru, že v zápase nebyly dostatečné důkazy o rasismu nebo diskriminačním jednání, které by opravňovaly k zahájení disciplinárního řízení proti AC Sparta Praha," oznámila UEFA.

Reklama

Související témata: