Hlavní obsah

Němci vrátí Čechům desítky zabavených zvonů. První už je ve slezské Píšti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píšť

Několik desítek zvonů, které byly před osmdesáti lety zrekvírovány pro potřeby německého zbrojního průmyslu, se postupně vrátí do České republiky a do Polska. První zvon v Česku přivítali v sobotu ve slezské obci Píšť na Opavsku, další pak budou následovat během několika dalších let v dalších obcích.

První ze zvonů zabavených nacisty se vrátil domůVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Vrácený zvon je od sobotní slavnostní bohoslužby vystaven v píšťském kostele svatého Vavřince. Kdy a zda vůbec bude zavěšen ve věži, se neví, protože nejprve bude třeba zhodnotit jeho technický stav a zároveň chce církev požádat o prohlášení za kulturní památku. Zvon dosud visel v kostele v německém Grötzingenu.

„Utrpěl určitá poškození. Budeme jej muset nejprve prohlédnout a poškození posoudit. Pak se rozhodne, zda vůbec může být znovu zavěšen do věže kostela,” řekl kampanolog ostravsko-opavské diecéze Tomáš Hejda.

Pro biskupství a pro obec má zvon nevyčíslitelnou hodnotu. V roce 1649 ho ulil v opavské dílně zvonař Hans Knauf. Váží 350 kilogramů a jeho dolní průměr je 82 centimetrů. Za II. světové války byl z Píště odvezen spolu s dalšími dvěma zvony. Jeden z nich je stále nezvěstný, jeden se nyní vrátil na původní místo a třetí bude po dohodě s českou stranou ponechán v Německu.

Během druhé světové války bylo v bývalém Československu a v Polsku zrekvírováno na sto tisíc zvonů, většina z nich byla následně roztavena a využita k výrobě zbraní. Ušetřen byl jen malý zlomek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zvon v roce 1649 ulil v opavské dílně zvonař Hans Knauf.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zvon váží 350 kilogramů a jeho dolní průměr činí 82 centimetrů.

První zvon byl přitom už před deseti lety navrácen do polského města Slezský Gorzów. Nalezen byl v katedrále Rottenburgu. Zpráva, že 300 let starý zvon stále existuje, vyvolala v Polsku velikou vlnu radosti a jeho návrat slzy dojetí. Po této zkušenosti nechal biskup diecéze Rottenburg-Stuttgart Gebhard Fürst prověřit zvony ve všech kostelech ve svém církevním obvodu a našly se jich desítky, které původně patřily českým a polským farnostem.

Po 79 letech se do kostela na Opavsku vrací zvon. Měla z něj vzniknout ničivá zbraň

Domácí

Všechny, které je možné vrátit, budou teď z německých kostelů sneseny a na náklady diecéze odvezeny zpět. Do ostravsko-opavské diecéze se v rámci projektu Zvony míru a pokoje pro Evropu vrátí celkem šest zvonů, kromě Píště ještě do kostelů v Třebomi, Oldřišově, Doubravě, Třanovicích a Věřňovicích.

„Projekt chápu jako součást velkého mírového úsilí, na jehož dlouhé cestě učiníme s našimi farnostmi alespoň pár kroků vpřed,“ řekl rottenbursko-stuttgardský biskup Gebhard Fürst, který spolu s ostravsko-opavským biskupem Martinem Davidem celebroval v sobotu mši v píšťském kostele.

Foto: Aleš Honus, Právo

Navrácení zvonů je součástí projektu Zvony míru a pokoje pro Evropu.

Součástí projektu jsou podle něj nejen zvony, jež byly nacistickým Německem v okupovaných východních částech Evropy svěšeny a měly posloužit válečné mašinérii, ale i nové zvony, které je na věžích kostelů nahradí. Každý z nich ponese informaci o zvonu, který bude do Polska a Česka vrácen. Zvony budou mít jednotný reliéf dvou holubic jako symbol míru a latinský text modlitby obklopený dvanácti hvězdami, které jsou symbolem sjednocené Evropy.

Biskup Martin David považuje projekt „Zvony míru a pokoje pro Evropu“ za obdivuhodný. V návratu zvonů pak vidí paralelu s biblickým podobenstvím o návratu marnotratného syna. „Zvony se vrací domů, podobně jako se syn vrátil do domu svého otce. K tomu, aby se mohl vrátit, však bylo potřeba vyznání vin, prosba za odpuštění a velkého milosrdenství. Bez toho by jeho návrat možný nebyl,“ uvedl biskup Martin David.

Reklama

Související články

Zvony v poledne připomněly oběti covidu

V pondělí v poledne si Česko připomnělo oběti koronavirové pandemie. K akci, ke které dala impulz iniciativa Minuta ticha, se připojují církve, města, vesnice...

Výběr článků

Načítám