abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 720 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence v kooperativních hrách

    17. 10. 2021 | Redakce | Různé | 2628×

    Nový typ magnetismu nezpůsobují spiny. Beethovenovu slavnou 10. symfonii dokončila umělá inteligence Studium neuronových sítí může pomoci při zkoumání toho, jak se do mozku ukládají konspirační teorie. Minirobot se pohybuje díky gradientům teploty. Splynutí obřích černých děr provázejí nejen gravitační vlny.

    Lidé v kooperativních hrách umělou inteligenci za partnera nechtějí

    Jako vzor kooperativní hry si vzali japonskou karetní hru Hanabi. V experimentech, které probíhaly naslepo, hráli lidští účastníci dvě série hry: Jednu s agentem umělé inteligence jako spoluhráčem a druhou s agentem založeným na pravidlech, botem naprogramovaným ručně, aby hrál předem definovaným způsobem. Výsledky autory výzkumu překvapily...

    Nezvyklý polovodič vykazuje nový typ magnetismu

    Rutheničitan strontnatý Sr2RuO4 je hojně zkoumán již od 90. let, kdy se zjistilo, že tento materiál má jedinečné vlastnosti, především nečekanou supravodivost. V supravodivém stavu totiž současně připomíná feromagnetické látky. To je nezvyklé a potenciálně by mohlo najít využití třeba ve spintronice. Nová studie tvrdí, že na rozdíl od běžných magnetických materiálů, jejichž magnetické vlastnosti určuje spin elektronu, je základem magnetismu objeveného v Sr2RuO4 kooperativní vířivý pohyb interagujících elektronů.

    Nejen gravitační vlny: Splynutí obřích černých děr může provázet i světelná show

    Astronomové dosud dokázali zaznamenat splynutí černých děr pouze pomocí gravitačních vln. Fúze postrádala jakýkoli projev v elektromagnetickém spektru: žádný výbuch, žádný záblesk, žádná supernova, žádné světlo. Dosud sledované splývající černé díry byly ovšem relativně malé. Splynutí supermasivních černých děr by podle nové studie naproti tomu mohlo být doprovázeno gigantickou světelnou show. Pokud by se nám současně podařilo zachytit gravitační i elektromagnetické vlny z téže události, otevřely by se nám zcela nové možnosti studia extrémní gravitace.

    Memetika a neuronové sítě: Konspirace se prý v mozku zadrátují fyzicky

    Konspiračními teoriemi se dosud zabývali především sociologové, psychologové, politologové nebo antropologové. De facto nedošli k žádným obecnějším závěrům umožňujícím např. předpovědi (to se ujme/neujme; člověka s tímto přesvědčením tento argument přesvědčí/nepřesvědčí ke změně názoru). A co když se problému ujmou odborníci na umělou inteligenci a neuronové sítě?

    Zřejmě našli první exoplanetu u trojhvězdy

    Odhaduje se, že polovina hvězdných soustav tvoří více hvězd spolu gravitačně svázaných (takže jinak řečeno, většina hvězd budou asi dvojhvězdy). Není důvod, proč by kolem dvojhvězd neobíhaly také planety. Výzkumníci z University of Nevada v Las Vegas však nyní uvádějí, že zřejmě poprvé nalezli exoplanetu i u trojhvězdy.

    Minirobot čerpá energii z kolísání teploty roztoku

    Už obyčejná kapka oleje ve vodě se na první pohled chová málem jako živý organismus nebo robot, různě sebou mrská a plave. Pomocí kombinace vody, oleje a látky příbuzné detergentu nyní výzkumníci sestrojili robota, který je schopen nejen plavat, ale i samostatně sbírat energii potřebnou ke svému dobíjení.

    Krátce

    Tlak mění vodič na izolant. Stlačením disulfidu manganatého pomocí diamantové kovadlinky lze přepínat mezi vodičem a izolantem. Zajímavé na celém procesu je hlavně to, že k tomu dochází v úzkém rozsahu tlaku.

    Červený fosfor v 1D. Elektrony uzavřené v nějak omezeném prostoru mohou svým chováním dávat materiálům nezvyklé elektrické, magnetické nebo optické vlastnosti. Platí-li to ve 2D, tím spíše pak v materiálech jednodimenzionálních.

    Složitá cesta ke vzniku savců. Diapsidní plazi („dinosauři“) postupně vystřídali synapsidní linii („předky savců“) v ovládání suchozemského prostředí. Jejich nástup v druhohorách je označován za triasový převrat. (úryvek z knihy Miloš Macholán, Jan Zima: Systém a fylogeneze savců)

    Proteiny dokáží potlačit pachuť olivového oleje. Nový výzkum ukazuje, že některé proteiny běžně přítomné v potravinách štiplavost a hořkost olivového oleje potlačují. Konkrétně jde o proteiny vaječného žloutku nebo syrovátky.

    Háďátko páchá sebevraždu a krmí mláďata neoplodněnými vajíčky. Červ háďátko obecné je systematicky zkoumán mj. i s ohledem na mechanismy stárnutí. Nový výzkum vede k závěru, že tyto hlístice vylučují s přibývajícím věkem tekutinu se složením podobným mléku…

    Kreativní algoritmy: Beethovenovu slavnou 10. symfonii dokončila umělá inteligence.Odborníci pomocí algoritmů na zpracování hlasu analyzovali veškerá data z Beethovenova odkazu, která převedli do počítačově čitelné podoby. Díky tomu se jim podařilo vytvořit systém, který “rozuměl” Beethovenovu stylu.

    Rychlá a citlivá detekce nukleových kyselin, lepší než PCR. Nukleové kyseliny lze detekovat měřením přírůstku indexu lomu v důsledku záchytu na povrchu čipu optického biosenzoru.

    Proč musí hlubokomořské ryby proměnit během života svůj zrak? Dlouho bylo nejasné k čemu mohou hlubinným rybám být „zelené“ čípkové geny.

    Evoluce a šíření lymfocytární meningitidy. Může způsobit onemocnění podobné encefalitidě, ale nepřenášejí ho klíšťata. Virem lymfocytární meningitidy (LCMV) se člověk nakazí od hlodavců...

    I náhodná mutace koronaviru zvyšuje jeho infekčnost. Nový výzkum ukazuje, že infekčnost, respektive nebezpečnost SARS-CoV-2 zvyšuje většina mutací ve spike proteinu, jehož prostřednictvím se virus váže na na povrch lidských buněk.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.