„Chvilkařka“ Jana Filipová odhalila nebezpečný tandem kolem prezidenta Zemana. Skládá se ze tří lidí

17.10.2021 7:16

Svého času jedna z nejviditelnějších demonstrantek spolku Milion chvilek Jana Filipová se připojila do mediální vřavy kolem nejasného zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Některé velmi překvapila svým alarmujícím příspěvkem, v němž varuje před tandemem z Hradu, který však tvoří tři lidé.

„Chvilkařka“ Jana Filipová odhalila nebezpečný tandem kolem prezidenta Zemana. Skládá se ze tří lidí
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Jana Filipová.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Aktivistka Filipová ve svém facebookovém příspěvku reflektuje vyjádření bývalé ministryně pro lidská práva a lékařky Džamily Stehlíkové. Ta již v předvolebním období rozpoutala ve společnosti něco nevídaného, dlouhodobě upozorňuje na to, že prezident Miloš Zeman je ve velmi špatném zdravotním stavu a sama na dálku určila diagnózu: není podle ní schopen vykonávat prezidentský úřad, prý trpí demencí a alkoholovým deliriem.

V rozhovoru pro rádio Impuls nově také uvedla, že špatně je na tom podle ní i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který prý není duševně v pořádku, a pozadu nezůstávají ani další postavy z blízkého okolí prezidenta.

Senátoři nyní proto hledají cestu, jak na prezidenta. Šéf horní parlamentní komory již požádal hradního kancléře Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Mnozí volají po uplatnění článku 66 Ústavy, který mluví o odstavení prezidenta republiky od jeho pravomocí, pokud není schopen funkci vykonávat.

Tyto kroky mají od bývalé protivládní demonstrantky Filipové velkou podporu. „Doufám, že Senát využije maximum svých pravomocí, aby se dopátral konečně pravdy o tom, v jakém stavu je momentálně prezident a vyvodí z toho zákonné důsledky,“ píše ve svém facebookovém příspěvku.

A zakončila jej skutečnou perličkou, zmínkou o hradním „tandemu“, který ale místo dvou tvoří dokonce tři osoby. „Nenechte tady vládnout ten nikým nevolený a velmi nebezpečný tandem Mynář, Nejedlý, Ovčáček!“ nabádá Filipová.

V sobotu dopoledne ji rozpálily Ovčáčkovy příspěvky, v nichž zařadil jmenování Zemana prezidentem mezi důležitá výročí končící na magickou osmičku. Ve svém komentáři mluvčí Hradu vyzdvihuje letopočty 1938, 1948, 1968 a rok 2021, který mezi předchozí svým koncovým číslem nezapadá. Což Ovčáček následně vysvětluje slovy: „Letošní rok se přiřadí k osudovým naší historie. A že nekončí na osmičku? To proto, že v roce 2018 Miloš Zeman obhájil funkci prezidenta republiky. Dostali jsme díky tomu tři roky svobody a demokracie navíc,“ dodává.

Jeho slova od Filipové sklidila výsměch: „To je dedukce, panečku! To by vás nikoho nenapadlo, vy amatéři, že? A vy furt, že je Ovčáček zbytečný,“ rýpla ironicky.

Jeho výrok jí zřejmě ležel natolik v hlavě, že se mu věnovala v dalším příspěvku, který sdílela o pár hodin později. V něm svou prvotní myšlenku rozvinula poznámkou: „Chudáci učitelé dějepisu! Jak oni budou dětem v roce 2021 vysvětlovat ten náš prezidentský cirkus, to by mne fakt zajímalo,“ píše Filipová.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se 19. října sejde senátní Komise pro Ústavu k možnostem, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu. Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. K tomu je pak potřeba 101 poslanců plus 41 senátorů.

V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna. Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…