Hlavní obsah

Anketa: Stavební spořitelny očekávají rekordní rok, digitalizace je pro ně klíčová

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce nelámou rekordy jen hypoteční úvěry, ale i úvěry od stavebních spořitelen. Zájem o ně je enormní, jak v anketě Asociace stavebních spořitelen (ASČS) potvrdili ředitelé těchto finančních ústavů. Zároveň se vyjádřili i k postupující digitalizaci produktů, stejně tak k očekáváním na zbytek roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nízké sazby podpořily enormní zájem o úvěry

„Letošní rok byl výrazně ovlivněn dopadem plošných ‚lockdownových‘ opatření vlády na ekonomiku a s tím spojeným výrazným poklesem úrokových sazeb ČNB, které měly následně dopad jak na stavební spoření, tak i na úvěry na bydlení,“ zmínil Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS). Jak dále upřesnil, v případě spořicích smluv došlo k mírnému poklesu, ovšem na straně úvěrů nízké úrokové sazby podpořily silnou úvěrovou expanzi.

Rekordní zájem o své úvěry hlásí i stavební spořitelny

Finance

Také Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny, potvrdil enormní zájem o úvěrové produkty: „Úvěry ze stavebního spoření – stejně jako hypotéky – zažívají další rekordní rok v řadě. Úvěry, které stavební spořitelny sjednaly za první pololetí, jsou přibližně stejně vysoko jako za celý loňský rok.“

Podle Michaela Pupaly, generálního ředitele a předsedy představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny, mají letos stavební spořitelny našlápnuto k rekordu.

„Jen od začátku letošního roku do července poskytly úvěry téměř za 65 miliard korun, což je meziroční nárůst o 75 procent. Jejich podíl na celém trhu financování bydlení se drží kolem 20 procent, což je velmi slušné číslo,“ doplnil.

Úvěry ze stavebního spoření – stejně jako hypotéky – zažívají další rekordní rok v řadě
Jiří Feix, ČSOB Stavební spořitelna

Zároveň však upozornil na to, že „bilanční sumy bank a stavebních spořitelen nerostou bohužel tak rychlým tempem, jakou rychlostí se posouvá dopředu trh financování bydlení. Je to mimo jiné ukázka toho, že jedním z významných faktorů růstu trhu je refinancování. Druhým faktorem je pak růst průměrné výše úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami.“

Stavební spoření stále v popředí zájmu

Samotné stavební spoření se podle Petra Tomana, místopředsedy představenstva MONETA Stavební Spořitelny, nadále těší oblibě a v době rostoucí inflace stále nabízí zhodnocení, které dokáže udržet hodnotu peněz. Upozornil i na nový trend, který atraktivitu tohoto produktu zvýší: „Pro klienty je určitě dobrý postupný přechod ke konceptu stavebního spoření bez poplatku za jeho založení.“

Uzavřít smlouvu bez vstupního poplatku, který obvykle činí jedno procento z cílové částky, nyní nabízí ČSOB Stavební spořitelna. Zájemci o sjednání smlouvy mohou využít i akcí spořitelen, kdy smlouvu nabízejí zdarma. Například Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) nabízí od začátku září do konce listopadu nulový vstupní poplatek u nových smluv o stavebním spoření. Jedinou podmínkou je minimální cílová částka 200 tisíc korun.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

Podle Pavla Čejky, předsedy představenstva RSTS, letos mírně klesá celkový počet nově uzavřených smluv, na druhou stranu ale cílové částky nadále rostou. „Co do počtu klientů je trh stavebního spoření zřejmě dlouhodobě nasycený, nicméně pro většinu české populace jde stále o nejpopulárnější a nejbezpečnější formu dlouhodobého ukládání peněz se státní podporou,“ dodal.

Výhled: Současný trend bude pokračovat

Podle Čejky bude do konce roku současný trend v oblasti stavebního spoření pokračovat.

„Trh se bude vyvíjet v závislosti na celkovém oživení české ekonomiky v postpandemické době. Očekáváme, že ve druhé polovině roku dojde k ještě výraznějšímu oživení domácí poptávky a k sílícím inflačním tlakům, které podpoří rychlejší růst úrokových sazeb, a to jak krátkodobých, tak i střednědobých,“ uvedl Vošický a dodal: „Na straně jedné budou mít vyšší úrokové sazby vliv na nárůst zájmu o stavební spoření, ale na straně druhé oslabí vyšší cena peněz poptávku po úvěrech. Podobný scénář očekáváme i v průběhu příštího roku.“

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Finance

Také Toman předpokládá, že si stavební spoření udrží svoje významné postavení v nabídce spořicích produktů. „Rekordní měsíce první poloviny roku z pohledu objemů nových obchodů a neutuchající poptávka klientů naznačují, že půjde o velmi silný rok plný rekordů. Zajímavé bude sledovat, jak se na poptávce projeví rostoucí sazby ČNB.“

Feix upozornil na nepříznivou situaci na realitním trhu pro kupující: „Vývoj je nyní složité předpovídat. Pořízení vlastního bydlení Čechům čím dál více komplikují dlouhodobě rostoucí ceny nemovitostí a nyní už i rostoucí úrokové sazby. Nedivil bych se tedy, pokud by postupně došlo k mírnému ochlazení trhu.”

Dalším faktorem, který může výsledky v dalším období ovlivnit, jsou podle něho počty refinancovaných úvěrů: „Stejně jako u hypoték tvořilo významnou část nových obchodů v první polovině roku právě refinancování. Se zvyšujícími se úrokovými sazbami však očekáváme, že zájem klientů bude postupně opadávat.“

Přehledně: Časté mýty kolem refinancování hypoték

Finance

Digitalizace má prioritu

Všichni generální ředitelé se shodují na tom, že v sektoru stavebních spořitelen vnímají jako určující trend pro další období digitalizaci.

„Pandemie po celém světě obecně akcelerovala digitalizaci, a neměli bychom tak zapomínat i na spoření jako produkt, který by si zasloužil zjednodušit, modernizovat a transformovat i s ohledem na chování generace Z, tedy lidí narozených po roce 1997. Právě tito mladí, kteří díky on-line prostředí a globalizaci nebyli ochotni se místně vázat, zažili omezením volného pohybu šok a zároveň značnou finanční nestabilitu. Měli bychom se proto pokusit produkt stavebního spoření transformovat pro potřeby 21. století,“ uvedl Pupala.

Stavební spořitelny klientům umožňují sjednání produktů i online.

Reklama

Výběr článků

Načítám