Hlavní obsah

Andreji, dám ti dva pokusy, řekl prý Zeman Babišovi před odjezdem do nemocnice

Foto: Twitter Andreje Babiše

Andrej Babiš ve svém internetovém pořadu Čau lidi.

Reklama

Miloš Zeman řekl premiéru Andreji Babišovi, že mu dá dva pokusy na sestavení vlády. Babiš by to odmítl, tvrdí. Většinu v nové Poslanecké sněmovně bude mít současná opozice. Jednat s Babišem koalice Spolu a PirSTAN odmítly.

Článek

Prezident Miloš Zeman měl končícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO) před svou hospitalizací slíbit oba dva pokusy sestavit novou vládu, uvedl končící premiér ve videu na sociálních sítích.

Oba muži se potkali minulou neděli, tedy den po volbách. Tou dobou už ale opoziční koalice Spolu a PirSTAN s pohodlnou většinou 108 hlasů měly podepsané memorandum, že o vládě budou jednat výhradně společně - tedy bez ANO.

Babiš ve svém pořadu „Čau lidi“ také zopakoval, že své přislíbené pokusy nevyužije.

Když jsem s ním mluvil naposledy v neděli, řekl mi: Andreji, dám ti dva pokusy. Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit.
Andrej Babiš (ANO), premiér České republiky

„Původně jsem chtěl čekat na pana prezidenta, ale zkrátka jsem byl rozhodnutý dávno. Pan prezident na to měl jiný názor. Když jsem s ním mluvil naposledy v neděli, řekl mi: Andreji, dám ti dva pokusy. Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit,“ uvedl v neděli Babiš.

Zeman před volbami několikrát řekl, že jmenuje premiérem předsedu nejsilnější strany. Tou v nové Poslanecké sněmovně fakticky a podle počtu poslanců zůstává ANO. Koalice Spolu Babišovo hnutí porazila, jednotlivé strany - tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 - mají samostatné poslanecké kluby.

„První šanci dostane ten, kdo je vyhrál. Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu,“ řekl Zeman v Mladé frontě DNES v lednu 2021.

Na tiskové konferenci minulou sobotu večer přitom Babiš tvrdil, že následující den nejede na Hrad řešit povolební matematiku a skládání vlády. Schůzka každopádně měla dramatický závěr - Babiš odjel z Lán a záhy hlavu státu odvezla speciální sanitka intenzivní péče do Ústřední vojenské nemocnice. Jak probíhá léčba Zemana a nakolik onemocnění ovlivňuje výkon prezidentských pravomocí, veřejnost dosud neví.

„Takže já to akceptuji, 108 hlasů, já jsem připraven,“ uvedl dále Babiš na svém facebookovém profilu k odchodu do opozice. A zopakoval svou interpretaci výsledku voleb.

„Pět se muselo spojit proti jednomu!“ bouřil a naznačil tak, jak bude mobilizovat své voliče coby opoziční politik. Původně přitom Babiš neexekutivní roli v politice odmítal. Teď se ale spekuluje o jeho možné prezidentské kandidatuře, v řádném termínu má volba hlavy státu proběhnout v lednu 2023.

Reklama

Doporučované