Hlavní obsah

Martina Navrátilová slaví 65. Jak prorazily Češky ve světě?

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1975 požádala v New Yorku o americké občanství. A tak přišlo tehdejší Československo o Martinu Navrátilovou. Skvělou sportovkyni, která dnes bývá označována za nejlepší tenistku všech dob. Dnes je jí 65 let. Není ovšem jediná Češka, která se v cizině rozhodně neztratila.

Článek

Vyjmenovat všechny tenisové tituly a výhry, které od počátku kariéry Martina Navrátilová získala, snad ani nelze. Je několikanásobnou vítězkou Wimbledonu, Fed cupu i různých světových turnajů WTA. Vyhrála kompletní sadu grandslamových titulů ze všech soutěží. Stala se z ní legenda. Jaká byla její cesta na vrchol? Podívejte se, jak dnešní oslavenkyně Martina Navrátilová a další Češky, které opustily rodnou zem, udělaly snovou kariéru v zahraničí.

Martina Navrátilová (65)

Narodila se v pražských Řevnicích jako Martina Šubertová. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli a matka se znovu vdala za Miroslava Navrátila. Ten dal Martině nejen své příjmení, ale stal se i jejím prvním tenisovým trenérem.

S raketou to Martině šlo báječně, ale jak rostla, začala se v tehdejší totalitě dusit. A tak ve svých osmnácti letech v roce 1975, po turnaji US Open, požádala Američany o povolení k pobytu. Po měsíci dostala zelenou kartu a o pár let později americké občanství. V roce 1986 se vrátila do vlasti na turnaj Pohár federace, který se konal na pražské Štvanici. Tehdejší komunistický tisk k ní byl chladný.

Dlouhé roky sbírala různé tituly pod americkou vlajkou. Stala se z ní jedna z nejuznávanějších postav ženského tenisu. V roce 2000 byla Martina Navrátilová uvedena do Mezinárodní síně slávy a v roce 2008 jí bylo vráceno české občanství.

Svou odvahu projevila i zhruba před třiceti lety, kdy se přiznala ke své lásce k ženám. Tehdy ne zcela běžná věc. Je vdaná za modelku a bývalou ruskou královnu krásy Julii Lemigovou (49), s níž vychovává její dvě dcery.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Dnes už má Martina Navrátilová nejen americké, ale zpět i české občanstvíFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Pavlína Pořízková (56)

Dětství neměla tahle kráska vůbec jednoduché. Její rodiče v roce 1968 emigrovali do Švédska a svou tehdy tříletou dceru nechali doma, kde se o ni starala babička. Naivně doufali, že se pro ni brzy vrátí, jen co se ve Švédsku trochu zabydlí. Boj se státem o dceru se ale protáhl na sedm let, teprve pak podlehlo tehdejší Československo mezinárodnímu tlaku a Pavlína mohla vyrazit do Švédska za rodiči. Jejich vztahy (v té době už byli její rodiče rozvedení) byly ale odlukou značně nabourané .

V patnácti letech poslala Pavlínina kamarádka její fotku do modelingové agentury Elite Model. Ucházela se tam totiž o práci vizážistky a Pavlína jí posloužila jako model. Jenže víc než líčení zaujala dotyčné sama modelka.

Přestěhovala se do Paříže a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Ze 180 centimetrů vysoké krásky byl svět paf. Její tvář i tělo si žádaly takové značky jako Chanel, Hermès, Dior, Versace nebo Calvin Klein a v 1988 až 1995 byla tváří značky Estée Lauder.

Pavlína Pořízková má na svůj věk neuvěřitelně štíhlou postavu a ráda ji ukazuje na sociálních sítích. Nicméně závidět jí nemusíte. V létě se rozešla s přítelem a přiznala, že ji trápí deprese.

Foto: Profimedia.cz

Pavlína Pořízková ráda ukazuje své fotky na Instagramu, často je na nich oblečená neoblečenáFoto: Profimedia.cz

Madeleine Albright (84)

Nejen, že se Češka, původním jménem Marie Korbelová, stala ministryní zahraničních věcí Spojených států amerických, ale navíc se stala historicky první ženou, která byla na tuto pozici jmenována.

I ji, respektive její rodiče, donutily nepříznivé okolnosti uprchnout ze země, a to hned dvakrát. Poprvé v roce 1939, po Hitlerově okupaci, do Londýna a podruhé roku 1948 po komunistickém převratu do Ameriky.

Madeleine Albright tam vystudovala politologii, vdala se, vychovávala tři děti a k tomu učila. Jednoho dne jí ale manžel oznámil, že odchází k jiné, a jí se zhroutil svět. Paradoxně ji ale tato zkušenost zocelila. Když se dost vyplakala, plně se ponořila do práce. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a česká Maruška začala stoupat do pater vysoké politiky Bílého domu. To a mnohem víc se dozvíte z její skvělé autobiografie, kromě jiného je totiž výborná spisovatelka a má na kontě několik knih. 

Ale zpět k politice. Zásadní pro ni byl rok 1992, kdy se stala součástí volební kampaně Billa Clintona (75). Ten ji po volbách jmenoval velvyslankyní USA v Radě bezpečnosti OSN. Vrchol její politické kariéry přišel v roce 1997, kdy se stala ministryní zahraničí USA, funkci zastávala do roku 2001.

Foto: Profimedia.cz

Madeleine Allbrigt je Češka, která dobyla především ten politický svět, tedy svět převážně mužůFoto: Profimedia.cz

Ivana Trump (72)

Narodila se v tehdejším Gottwaldově jako Ivana Zelníčková a i jí sport pomohl ke svobodě. Závodně lyžovala a byla náhradnicí československého olympijského týmu, a tak mohla cestovat i na Západ. Díky tomu se v roce 1971 vdala za rakouského lyžaře Alfreda Winkelmeiera, nikoli však z lásky, ale kvůli rakouskému pasu.

S ním se pak dostala do Kanady, kde se živila jako modelka a pracovně cestovala i do USA. Tam v roce 1976 potkala v baru Donalda Trumpa (75). Bohatý a vlivný muž se do ní zamiloval, ale že by byla Ivana jen jeho ozdobou, to se říct nedá. Byli nejen manželé, ale i obchodní partneři. Koneckonců Ivana byla vždy schopná obchodnice, mluví pěti jazyky, a v roce 1987 byla například zvolena hoteliérkou roku.

Foto: Profimedia.cz

Její kamarádky z dorosteneckého lyžařského oddílu v jednom dokumentu o ní prozradily, že už tenkrát prohlašovala – vezmu si jedině velkého boháče. A jak se zdá, co opravdu chcete, to také dostaneteFoto: Profimedia.cz

Milena Grenfell-Baines

Milena Grenfell-Baines (92) rozená Fleischmannová byla nucena opustit rodnou zem a vrhnout se do neznáma. Psal se rok 1939. Bylo jí devět a její sestře tři a půl, když se v posledním z vlaků vypravených Sirem Nicholasem Wintonem (†106) dostaly do Anglie. Samy, bez rodičů.

Ve světě se neztratily. Milena se v Británii zabydlela, vdala a stala se matkou. A prosadila se i jako podnikatelka. Díky svému obchodnímu duchu, nápaditosti a odvaze dostala původně lokální českou vychytávku pro hospodyňky do světa. Šlo o remosku.

Remosku, tedy jakousi přenosnou pečicí troubu, vynalezl na začátku 50. let minulého století Oldřich Homuta, ale dál než do českých kuchyní se nedostala. Změnila to právě až Milena Grenfell-Baines, které se od těch dob přezdívá Lady Remoska. Na počátku 90. let, když si její sestřenice z České republiky přála k Vánocům novou remosku, Milena s údivem zjistila, že v Anglii vůbec netuší, co to je. A tak kontaktovala českého výrobce a slíbila, že mu pomůže proniknout na britský trh. A jak řekla, tak také učinila!

Foto: Profimedia.cz

Angličané jí říkají Lady Remoska. Měla tu čest čest předvést český hrnec i princi CharlesoviFoto: Profimedia.cz

Andrea Sedláčková (54)

Studovala scénáristiku a dramaturgii na FAMU a zároveň se snažila bojovat proti socialismu. Sbírala podpisy pod petici Několik vět, politikou a touhou po svobodě doslova žila. Pak si ale uvědomila, že nechce své přátele neustále kádrovat, soudit je podle jejich politických názorů, ale hlavně, že chce žít svobodně. A tak v roce 1989 emigrovala do Francie a paradoxně 17. listopadu 1989 tam získala politický azyl.

Už tam zůstala, i když do České republiky se pravidelně vrací. Žije vlastně napůl tady a napůl ve Francii. Stala se z ní úspěšná režisérka, z nejznámějších filmů jmenujme například Musím tě svést (2002) či Fair play (2014). V rámci Velkého knižního čtvrtku jí také vyšla nová kniha Téměř nesmrtelná láska.

Foto: Profimedia.cz

Před komunisty utekla v roce 1989, tedy chvíli před tím, než jejich vláda skončilaFoto: Profimedia.cz

10 nejobdivovanějších žen světa. Máte mezi nimi svoji favoritku? 

Reklama

Načítám