Třetí vlna covidové pandemie klepe v Česku na dveře. Odborníci se bojí černého scénáře

Lékaři starající se o pacienta s onemocněním Covid-19

Epidemie COVID-19 se v Česku již několik týdnů zhoršuje. V sobotu došlo k největšímu víkendovému nárůstu nakažených od 8. května. Odborníci se obávají podobného počtu nakažených a hospitalizovaných jako během loňského podzimu a mnozí z nich vidí naději v očkování, konkrétně v aplikaci třetí dávky. Situace koronavirové pandemie se znovu zhoršuje i ve světě.

Ještě o prázdninách přitom vše nasvědčovalo tomu, že covid definitivně oslabuje. V první polovině srpna se počty nakažených ve všední dny pohybovaly kolem dvou stovek případů. V minulém týdnu už ale začala čísla přesahovat tisícovku nakažených za den. V sobotu zaznamenaly laboratoře nejvyšší víkendový nárůst od května: přes 1 100 případů covidu za den.

Souběžně klesají i počty testovaných. Zatímco v první polovině srpna bylo za den prováděno až kolem 160 tisíc testů, tuto sobotu šlo téměř o 111 tisíc testů. A například v úterý bylo provedeno jen zhruba 54 tisíc testů.

Situace zatím naštěstí není natolik vážná, jako byla touto dobou před rokem, kdy se počet infikovaných pohyboval kolem deseti tisíc a v nemocnicích bylo kolem tří tisíc hospitalizovaných. Podle biochemika Jaroslava Flegra se ale k podobnému průšvihu opět blížíme. „Průšvih přijde později než loni, ale klidně může být i větší,“ řekl Flegr CNN Prima NEWS s tím, že by mohlo být i přes sto mrtvých denně.

„Dostaneme se v počtu nakažených zase do množství 10 až 20 tisíc denně a v počtu hospitalizovaných budeme v jednotkách tisíců,“ varoval Flegr.

Očkování jako pojistka

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula upozornil, že Česko nadále sužuje třetí vlna koronaviru a nejsme u konce. „Jsme stále v průběhu třetí vlny. Ta procházela celým světem a už klesá. Někde je za vrcholem, jako například v Izraeli, ale někde jde stále nahoru,“ podotkl Prymula. Dodal, že vyšší počty nakažených momentálně evidují například v Německu, Rakousku či Velké Británii a obrovská čísla hlásí i z Ruska.

Mnoho odborníků proto vítá návrh ministerstva zdravotnictví o zkrácení platnosti testů na covid. PCR test by tak měl platit 72 hodin místo sedmi dní a antigenní test jeden den místo současných tří. „Myslím, že je to dobré i jako forma nátlaku, aby se lidé dali očkovat,“ řekl imunolog Václav Hořejší. Také dodal, že se zároveň i sníží riziko nákazy.

Zásadní je podle Hořejšího očkování. „Třetí dávka by měla být doporučována a měli by si s ní začít ti, kterým uplynul nejdelší čas od očkování. Jde o pojistku proti tomu, že účinnost postupně slábne,“ myslí si imunolog.

Testování se mění

Razantně zpřísnit opatření ve školách by ale Hořejší nedoporučil. „V současné situaci bych dal přednost tomu, aby nerušeně probíhala výuka. Lepší, aby děti zůstávaly ve škole, než abychom odhalili pár nových případů,“ vysvětlil imunolog.

Skupina expertů kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučuje zavést testování ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

Testování by se ale týkalo pouze žáků a studentů bez očkování nebo těch, kteří v posledních šesti měsících neprodělali covid. Podobně by se mělo postupovat i ve firmách, ale u 200 případů na 100 tisíc obyvatel.

Od 1. prosince se ale možná přestanou preventivní testy hradit z veřejného zdravotního pojištění. Testy zůstanou zdarma pro děti do 12 let. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) budou existovat i další výjimky, například pro lidi, kteří už mají za sebou první dávku očkování.

Krizová situace v Rusku

I jinde ve světě se potýkají se zvládáním pandemie Podle absolutního počtu infikovaných si prvenství drží USA, následuje Indie a Brazílie. V Evropě se nejvíce nakažených v absolutních číslech prokázalo ve Velké Británii. Smutné rekordy nyní zaznamenávají v Rusku, kde v pátek počet zemřelých překonal hranici tisícovky za den. A to je nejvíce v historii. Ruské laboratoře zároveň odhalily nejvíce nakažených od začátku pandemie.

Řešit situaci se snaží také v sousedním Německu. Hesenská zemská vláda vydala nové nařízení, podle kterého musí obchody kontrolovat zákazníky stejně, jak to už dělají restaurace a hotely. A při rozhodování, koho dovnitř pustí, mají právo zvolit jen očkované a uzdravené. Nikdo jiný by se v takovém případě do obchodu nedostal. Tamní vláda tvrdí, že pravidlo není povinné a řada obchodníků ho možná ani nevyužije.

Tagy: