Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Produktivitě extraligy vládne Švéd Erik Thorell ze Sparty

Produktivitě extraligy vládne Švéd Erik Thorell ze Sparty
Erik Thorell | zdroj: Profimedia

Švédský hokejový útočník Erik Thorell ze Sparty vede po první čtvrtině produktivitu extraligy o bod před Martinem Růžičkou z Třince a Lukášem Pechem z Českých Budějovic.

Devětadvacetiletý Thorell, který posílil Pražany před sezonou ze švýcarského Zugu, si ve 13 zápasech připsal 18 bodů a se 13 asistencemi je i nejlepším nahrávačem. Růžička ve stejném počtu duelů vstřelil osm branek a zaznamenal devět přihrávek. Pech má ze 14 utkání bilanci šesti gólů a 11 asistencí.

Nejlepším střelcem je s 11 trefami Robert Říčka z Pardubic. O druhé místo se dělí s osmi góly Růžička s dalším třineckým útočníkem Erikem Hrňou, s Filipem Chlapíkem ze Sparty, Milanem Gulašem z Českých Budějovic a Jakubem Kotalou z Mladé Boleslavi. Mezi nahrávači jsou druzí s 11 asistencemi Pech, Michal Krištof s Petrem Holíkem z Brna a David Cienciala z Pardubic.

Nejproduktivnějším obráncem je Slovák Peter Čerešňák z Plzně s 12 body (3+9) ze 13 utkání. Nejlepší bilanci plus/minus má a 11 kladnými body obránce Michal Moravčík ze Sparty. Nejhorší jsou bek Daniel Gazda s útočníkem Zdeňkem Okálem ze Zlína a forvardem Davidem Dvořáčkem z Kladna. Nejtrestanějším hráčem je s 58 minutami útočník Pavel Kubiš ze Zlína.

Brankářským statistikám vládne Jakub Sedláček z Olomouce s úspěšností zákroků 95,80 procenta a s průměrem 1,19 obdržené branky na zápas. Se třemi čistými konty kraluje Štěpán Lukeš z Hradce Králové

Dosavadních 101 zápasů navštívilo 436 915 diváků, což je v průměru 4326 na zápas.

Kladno v neděli před nejvyšší návštěvou sezony vyhrálo na Spartě, Třinec je druhý

Hokejisté Kladna zvítězili v 15. kole Tipsport extraligy před nejvyšší návštěvou sezony 14 126 diváků na ledě Sparty 4:3 po samostatných nájezdech, a ukončili tak sérii pěti porážek. Na druhé místo o bod za vedoucí Pardubice se posunul mistrovský Třinec, který doma deklasoval Mladou Boleslav 5:0. Přeskočil Hradec Králové, který podlehl v Českých Budějovicích 3:4, a také svého dnešního soka.

Předposlední Kladno z minulých pěti zápasů získalo jen dva body, ale v O2 areně, kde tradičně vystoupení Jaromíra Jágra přilákalo vysokou návštěvu, předvedlo podařený obrat. Hosté ještě v úvodu 58. minuty prohrávali 1:3, ale dvěma góly při hře bez gólmana vyrovnali, nájezdy pak rozhodl dvacetiletý útočník Matyáš Filip. U všech gólů vítězů v základní hrací době byli obránce Jake Dotchin a útočník Tomáš Plekanec (oba 1+2).

Třinec vedl v prvním vzájemném duelu s Mladou Boleslaví od jarního semifinále už ve 22. minutě třígólovým rozdílem. Úvodní dvě branky vstřelil Miloš Roman, třetí přidal Erik Hrňa, čtvrtou Tomáš Marcinko a pátou Roman Szturc. Marek Mazanec udržel podruhé v této sezoně čisté konto.

Bruslařský klub nevyužil šanci posunout se před Pardubice, které si duel 15. kola se Zlínem (5:1) předehrály už 5. října, stejně jako Hradec Králové. V Českých Budějovicích totiž skončila sérii pěti vítězství Mountfieldu. Sledovala to poprvé letos vyprodaná Budvar aréna a při absenci čtyř zraněných útočníků oblékl dres domácích po devatenácti letech mistr světa z roku 2010 Jiří Novotný.

Vítkovice porazily Liberec jediným gólem Petra Fridricha 1:0 v prodloužení. O výhře rozhodl svým pátým gólem sezony vítkovický útočník už po 21 sekundách nastavení. Domácí gólman Aleš Stezka vychytal svou první nulu, a i on tak prodloužil trápení Bílých Tygrů, kteří z posledních devíti utkání vyhráli jediné.

Vítkovice v utkání vedl asistent Radek Philipp, který zastoupil za nemocného hlavního kouče Miloše Holaně. Útočník Lukáš Krenželok nastoupil k jubilejnímu 1000. utkání v extralize.

Litvínov zdolal Karlovy Vary 4:3 a zabral po dvou prohrách za sebou. Pod teprve třetí vítězství Vervy z posledních 12 zápasů se podepsal dvěma trefami útočník Richard Jarůšek. Energie si připsala šestou porážku z uplynulých sedmi duelů.

Kometa Brno zvítězila doma nad Olomoucí 4:1 a uspěla potřetí za sebou. Hanáci nenavázali na poslední dvě vítězství. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma