teplomer web

Co dělat v případě ukončení činnosti dodavatele energií

Několik dodavatelů elektřiny a plynu oznámilo v říjnu ukončení své činnosti. Povinnost dodávat plyn či elektřinu jejich zákazníkům má tzv. dodavatel poslední instance, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Dodavatelem poslední instance elektrické energie pro severní Moravu (tj. i pro území Rýmařovska) je ČEZ Prodej, a. s., dodávku plynu zajistí Innogy Energie, s. r. o.

Nastupují okamžitě a energie od nich lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení.

Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám. Dostanou od něj poštou základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat.

Cena, za kterou bude dodavatel poslední instance energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Mohou se do ní promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují.

Do šesti měsíců od převzetí dodavatelem poslední instance je potřeba uzavřít novou smlouvu s novým dodavatelem, kterého si zákazník sám vybere. Je velmi pravděpodobné, že současnou situaci, kdy stovky tisíc lidí budou v příštích měsících hledat nového dodavatele, zneužijí nejrůznější neseriózní subjekty (tzv. energošmejdi). Dejte si proto pozor na podezřele výhodné nabídky, urychlené jednání po telefonu nebo podomní prodejce. Nevybírejte nového dodavatele pouze podle ceny, ale i na základě jeho spolehlivosti a referencí.

Seznam společností, které ukončili v říjnu 2021 svou činnost:

  • Bohemia Energy a další firmy ze skupiny Bohemia Energy entity (X Energie, s.r.o., Europe Easy Energy a.s., Energie ČS, a.s., COMFORT ENERGY s.r.o., BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.) oznámili ukončení dodávek elektřiny od 14. 10. 2021, zemního plynu od 17. 10. 2021.
  • Firma Kolibřík Energie oznámila ukončení dodávek elektřiny a plynu od 19. října 2021.
  • Společnost A-PLUS Energie obchodní oznámila ukončení dodávek elektřiny a plynu od 22. října 2021.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, společně s Energetickým regulačním úřadem, vyzývá zákazníky těchto společností, aby nadále neplatili zálohové platby a zrušili si případné trvalé příkazy.

Původní dodavatel má povinnost poslat zákazníkům konečné vyúčtování. Pokud nezadáte samoodečet elektřiny nebo plynu, distributor provede odečet tzv. odhadem. Samoodečet elektřiny můžete zadat zde, stav plynoměru zde.  

Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo pro dotazy speciální informační linku na telefonním čísle 1212, která je v provozu každý pracovní den od 8:00 do 16:00 hodin. Pro obsluhu zákazníků dodavatele poslední instance připravil ČEZ Prodej a.s. speciální linku 800 111 300. Pro velké odběratele zřídila Hospodářská komora ČR kontaktní, podpůrnou a informační adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Odpovědi na časté dotazy naleznete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště