Hlavní obsah

Hygienici rozjedou rozsáhlé razie

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Hygienici plánují na 4. a 6. listopadu po celé České republice kontroly dodržování mimořádných opatření. Důslednějším dohledem chce vláda napomoci ke zpomalení šíření koronaviru v Česku.

Článek

Jak upozornilo Ministerstvo zdravotnictví, kontroly budou probíhat na celém území republiky. O termínu se rozhodlo na pondělní poradě hlavní hygieničky Pavly Svrčinové s řediteli krajských hygienických služeb.

„Kontrolní akce je naplánována v celé ČR na 4. a 6. 11. Bližší podrobnosti vám nyní nemůžeme poskytnout,“ uvedla Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva.

O kontrolách hlavní hygienička mluvila už v pátek. „Stejně jako policie kontroluje bezpečnost provozu, tak by proběhla kontrola dodržování opatření, a to na území celé České republiky,“ uvedla.

Hygienici od jara udělali podle nedávného vyjádření Svrčinové asi 45 000 kontrol dodržování mimořádných opatření. Hlavní hygienička měla dnes na krajské ředitele také apelovat, aby hygienici dávali za porušení mimořádných opatření vyšší pokuty.

Už v pátek Svrčinová řekla, že výše pokut je v přestupkovém zákoně nastavena dobře, ne všechny krajské hygienické stanice jsou ale zvyklé vyšší pokuty udělovat.

Tématem dnešního jednání bylo také sjednocení postupu při nařizování karantén. Některé krajské hygieny nařizovaly v minulosti karanténu lidem telefonátem. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z konce srpna to ale mohou udělat jen řádným rozhodnutím. Lidé, kterých se karanténa týká, by tedy měli dostat písemné rozhodnutí.

Epidemie sílí

Jedním z důvodů pro větší důraz na kontroly opatření je zvyšující se tempo šíření koronaviru v Česku. V neděli přibylo v Česku 787 případů nemoci covid-19, což je nejvyšší nedělní nárůst od konce dubna. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o 451 více, takže nárůst počtu nakažených zrychlil na více než dvojnásobek.

Dále také roste množství hospitalizovaných s covidem-19. Oproti minulému týdnu se zvýšilo zhruba o třetinu na nedělních 463 lidí. Z nich 86 je ve vážném stavu, což je o dvě pětiny více než předchozí neděli. Podle Státního zdravotního ústavu mezi pozitivními vzorky na koronavirus dominuje varianta delta a její subvarianty.

Podobně jako počty vážně nemocných se zvyšuje i množství úmrtí lidí s covidem-19. Za posledních sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 44 nemocných, zatímco v předešlém týdnu to bylo 26 lidí. Přitom ještě v první polovině září se počty úmrtí za týden pohybovaly pouze v řádu jednotek.

Reklama

Doporučované