Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nejlepší ekologický film? Česko má tři želízka v ohni

Foto: archiv soutěžních snímků festivalu EKOFILM

O nejlepších filmech s ekologickou tematikou se rozhodne už tento týden v Brně. Již 47. ročník evropského filmového festivalu EKOFILM přivítá diváky od 20. do 23. října. O ceny se v několika kategoriích utká dvacet pět snímků, včetně tří českých. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v pátek 22. října na Fakultě sociálních studií MU.

Nejlepší snímek v sekci krásy přírody, nejlepší středoevropský nebo krátký film. To jsou hlavní kategorie, ve kterých se finalisté letošního EKOFILMU utkají. Z 207 přihlášených snímků vybral dramaturgický tým v čele s režisérkou Jitkou Kotrlovou 25 finalistů. Kromě filmů německých, polských, slovenských nebo nizozemských autorů nechybí ani zástupci Austrálie, Kanady či Spojených států. Tři želízka v ohni má také Česká republika. „Na festival se letos přihlásily filmy, které zpracovávají dlouhodobá i zcela aktuální a gradující ekologická témata z různých koutů světa. Namátkou bych zmínila filmy o požárech, které trápí Austrálii a Kalifornii, snímky o ochraně pralesů, příběhy původních obyvatel Bolívie a Kambodže v boji proti korporacím či pohled na rozrůstající se sbírky vyhynulých druhů zvířat v muzeích. Společným znakem soutěžních je aktivismus a konkrétní kauzy lidí, kteří bojují za zachování svého životního prostoru a takových lidských činností, které budou v rovnováze s přírodou,“ popisuje nelehký výběr Kotrlová.

Dějištěm projekcí bude už tradičně brněnské Univerzitní kino Scala, kde proběhnou i diskuze v chill-out zóně. Promítat se bude i v Sále společenského centra Brna-střed. S nefilmovým programem se připojí Fakulta sociálních studií MU a centrem festivalu bude brněnské Náměstí Svobody. Kromě soutěžních filmů nabídne festival i dva nesoutěžní snímky. Organizátoři lákají i na virtuální realitu, zahajovací hudební show kapely Brass Avenue, debaty, přednášky, program pro školy a rodinný den. Aktuální informace i časy promítání jednotlivých snímků naleznete na webu www.ekofilm.cz.

Zdroj: Ekofilm

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví

Inspirace z knihovny: Jóga pro holky ze Západu je barevným průvodcem na cestě k ženskému zdraví

Jak se mít ráda? Jak o sebe prostřednictvím jógy pečovat? A jak sladit svou praxi s ženským cyklem?…