Libor Malý byl jedním z prvních lidí v Česku, kteří začali podnikat na internetu. Právě tam založil službu Jobs.cz, kterou v roce 2012 prodal za více než miliardu korun. To je nicméně všechno dávno. Co ale dávno není, ba dokonce hraničí s budoucností, je nadační fond, který tento filantrop založil. Právě s jeho pomocí se dnes zakládají největší nadace v Česku.

Když byl v polovině devadesátých let český internet ještě v plenkách a e-mail mělo jen pár lidí, vymyslel podnikatel a programátor Libor Malý způsob, jak na něj převést trh práce, a založil firmu a webové stránky Jobs.cz.

O šestnáct let později je prodal a ze dne na den se stal miliardářem, ale také filantropem dlouhodobě podporujícím Člověka v tísni. Malý je však hlavně spoluzakladatelem Nadačního fondu Via Clarita, jehož posláním je podporovat rozvoj filantropie a poskytovat nezávislé filantropické poradenství. A to se přesně děje.

Je to totiž právě Via Clarita, která pomohla či pomáhá zakládat největší nadace v Česku donátorům, jako jsou manželé Vlčkovi či bratři Wałachovi. Potkáváme se v srbské restauraci na Smíchově, kde si tento buddhista objednává k obědu jen okurkový salát, a hovoříme o filantropii i smyslu života, vesmíru a vůbec.

***

Proč je filantropie potřeba?

Není, nic není potřeba.

Proč jste tedy založil Nadační fond Via Clarita?

Založil jsem ho proto, abych se zorientoval ve svých filantropických aktivitách, nebyl tady nikdo, kdo by mi s tím uměl tehdy pomoci. Zkrátka zde byl prostor, příležitost, nikdo to nedělal a ani tenkrát moc nepotřeboval.

Tak jsem společně s Jirkou Bártou vytvořil Via Claritu. A je to můj nejlepší projekt hned po LMC, která provozuje Jobs.cz. Mám z toho obrovskou radost. Dámy a pánové ve Via Claritě jsou prostě skvělí lidé.

Zeptám se jinak. Proč se věnujete filantropii?

Říkal jsem si, peníze už jsem vydělal, tak co budu dělat teď? Odpověď byla dobro. Začal jsem tehdy dojíždět do Spojených států a stal se na šest let členem skupiny The Global Philanthropists Circle při jedné z nadací rodiny Rockefellerových, abych všemu porozuměl. Byla to pro mne taková škola filantropie. Je to jeden z top organizovaných spolků na planetě, který má nebetyčný vliv, jsem jim vděčný za všechno.

Forbes Digital Premium