Soud začal rozplétat kauzu ROP Severozápad. Obžalovaní měli ovlivnit dotace za 14 miliard

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat údajné machinace s dotacemi na dotačním úřadu Severozápad. Obžaloba viní 27 lidí z ovlivnění dotací za zhruba 14 miliard korun. Mezi obžalovanými jsou bývalí podnikatelé, úředníci a politici z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Litoměřice (Aktualizováno: 13:51 19. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz (zleva) a podnikatel a bývalý senátor Alexandr Novák.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz (zleva) a podnikatel a bývalý senátor Alexandr Novák. | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

Případ údajných machinací s dotacemi se týká projektů z let 2008 až 2011. V případu jsou popsány desítky dotací, které měli obžalovaní ovlivnit. Žalobce viní 27 lidí z několika trestných činů. Kvůli počtu obžalovaných a jejich právních zástupců se bude hlavní líčení konat ve velké jednací síni Litoměřického okresního soudu.

Sestra, která podle obžaloby píchla pacientovi neznámou látku, odešla od soudu s podmínkou

Číst článek

Mezi vyjmenovanými trestnými činy je poškození finančních zájmů Evropské unie, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločin vydírání a další.

Obžalobu podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze loni v červnu. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost,“ sdělil tehdy žalobce Tomáš Minx.

Obhájce bývalého náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila Jiří Schüller navrhoval odročení hlavního líčení a podal návrh na podjatost předsedy senátu Jiřího Blažka. Senát rozhodl, že Blažek není vyloučen z věci.

Litoměřický soud zahájil líčení v kauze údajných machinací v ROP Severozápad | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Advokát někdejšího hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce Daniel Volák požádal o vynětí jeho případu z celé kauzy. Šulc v úterý nepřišel, podle Voláka trpí mnoha nemocemi a není podle lékařů schopen se účastnit líčení. Blažek řekl, že návrh na vyloučení k samostatnému projednání zváží. Státní zástupce začal krátce před 11.00 číst obžalobu, která má zhruba 130 stran.

Státní zástupce žádá pro Peltu devět let vězení, pro Janstu pět. Kratochvílová má jít za mříže na 10 let

Číst článek

Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák (bývalý senátor za ODS a starosta Chomutova, který už byl ve vězení) či Daniel Ježek a bývalí sociálnědemokratičtí hejtmani Ústeckého kraje Jana Vaňhová a Karlovarského kraje Josef Novotný a další politici. S vyšetřovateli spolupracoval jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Novák s Ježkem byli v minulosti klíčovými postavami politicko-podnikatelského prostředí Ústeckého kraje. Kouda byl prvním náměstkem ústecké hejtmanky, obdobně působil v karlovarském regionu Tomáš Hybner. Vráblík byl ředitel úřadu spravujícího dotace.

Nejpřísnější právní kvalifikací je v podané obžalobě trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby spáchaný ve prospěch organizované skupiny. Trestní sazba je v takovém případě stanovena v rozmezí pět až 12 let. S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obviněných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

Ústecký kraj v případě uplatňuje škodu 133 milionů korun, náhradu uplatňuje také Karlovarský kraj a ministerstvo financí. Řízení ve věci zahájil ústecký krajský soud na konci roku 2013.

bach, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme