Hlavní obsah

Smutná zpráva pro fotbal. Zemřel člen legendárního týmu Sparty

Praha

Český fotbal zaznamenal další ztrátu, věrní fanoušci se smutkem v srdci vzpomínají. V pondělí ve věku nedožitých 82 let zemřel Jaroslav Dočkal, člen Sparta Plejer Clubu. V rudém dresu odehrál v letech 1960–1964 celkem 192 utkání a vstřelil 93 branek. Zprávu přinesl také Jablonec, pro který byl jeho bývalý hráč i trenér klubovou legendou.

Foto: fkjablonec.cz

Jaroslav Dočkal (uprostřed) po boku Ladislava Nováka (vlevo).

Článek

Jaroslav Dočkal přišel do Sparty na začátku 60. let a byl členem legendárního sparťanského mužstva po boku Andreje Kvašňáka, Václava Maška nebo Arnošta Pazdery. V nejvyšší soutěži odehrál v rudém dresu 62 utkání a vstřelil 14 gólů, poukazují Letenští.

Poté Dočkal hrál také za Teplice nebo Jablonec. Právě Severočechy pak jako asistent trenéra pomohl vytáhnout do nejvyšší soutěže. V první ligové sezoně vedl v ročníku 1982/83 jako hlavní trenér Sigmu Olomouc.

"V jabloneckém dresu zažil skvělé úspěchy a není divu, že si po svém jmenování do role trenéra Ladislav Novák vybral právě Jardu Dočkala za svého asistenta," poukazuje severočeský klub.

Právě tato dvojice vytáhla jablonecký fotbal v roce 1974 do vytoužené nejvyšší fotbalové soutěže. Trenérská kariéra byla bohatá, přes Jablonec, Plzeň, Olomouc pokračovala na Kypru, kde mohl na televizní obrazovce pravidelně sledovat svoji modlu, anglickou ligu. Trenér Brian Clough byl jeho trenérský idol. Když bylo jabloneckému fotbalu nejhůře, byl to on, kdo podpořil Miroslava Peltu. Právě Dočkal položil fotbalové základy pozdější ligové éry.

"Přivedl nejen prvního profesionála jablonecké historie Pavla Pěničku, ale také talentovaného střelce Pištu Mihálika a další ligové koníky. Fotbalem žil, diskuse s ním o fotbale byly rušné i vzrušené, hodně se zajímal o fotbalový cvrkot nejen u nás, ale i ve světě. I v pozdější době býval pravidelným návštěvníkem Střelnice, ale vzhledem ke zdravotním problémům byly jeho návštěvy řidší a řidší. Když slavil osmdesátku, byli jsme mu gratulovat s Lubošem Šrejmou a zavzpomínali na mnoho krásných chvil, které fotbalový život přinesl," připomíná jablonecký klub.

"Jardovi patří uznání za práci, kterou pro jablonecký fotbal odvedl, za góly, kterými nás dokázal potěšit, za trenéřinu i funkcionářskou činnost, která významně přispěla k tomu, že se jablonecký fotbal stal ligovým," dodává.

Reklama