Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Třicet policistů v Šumperku darovalo krev a plazmu

19. října 2021 - 15:27

Zpět na seznam článků

Společnou akcí chtěli pomoci i motivovat ostatní

Třicet policistů v Šumperku darovalo krev a plazmu

Společné darování krve zdroj:PČR

Darovat krev nebo plazmu a přispět tím k léčbě pacientů či k záchraně lidského života, se rozhodli také policisté ze šumperského územního odboru.

Jedním z důvodů, kvůli kterému jsme dnes společně navštívili AGEL Transfúzní službu v Šumperku, byla snaha pomoci zdravotnickým zařízením, která se v důsledku navýšení operačních výkonů, které byly v průběhu epidemie pozastaveny, stále potýkají s nedostatkem vhodných dárců. „Dalším z důvodů společného odběru byla také snaha motivovat k darování nenahraditelné tělní tekutiny další policisty, kteří si s myšlenkou dárcovství třeba již delší dobu pohrávali, ale sami doposud tento krok neučili,“ uvedla komisařka Jiřina Vybíhalová.

Společné darování krve zdroj:PČR

Policisté a občanští zaměstnanci územního odboru Policie ČR Šumperk jsou již pravidelnými, mnohdy letitými dárci, kteří dochází na odběry dle potřeby v průběhu celého roku. „Řada z nich již byla za svou vytrvalost právem oceněna. K dnešnímu společnému odběru se připojilo třicet policistů. Jednadvacet z nich darovalo krev, zbylých devět plazmu,“ informovala komisařka, která dodala: „Velmi si ceníme toho, že se ke stávajícím dárcům připojilo také šest prvodárců. Jeden z policistů se dnes dostavil ke svému jubilejnímu stému odběru, další dva dnes pomohli již po osmdesáté.“

AKTUALIZOVÁNO 20. října: Aby nebyla narušena činnost jednotlivých oddělení Policie ČR, přišli policisté k odběrům ve svém osobním volnu. „Člověk nikdy neví, kdy se dostane do situace, kdy krev bude sám potřebovat. Toto je skvělá příležitost někomu pomoci. Dárcovství krve je potřebné pro celou společnost a v konečném důsledku i pro každého jednotlivce,” vzkazuje všem, kteří se zatím nerozhodli darovat krev, ředitel územního odboru Policie ČR Šumperk plukovník Libor Giesel.

Ředitel územního odboru Policie ČR Šumperk plk. Mgr. Libor Giesel při odběru krve zdroj foto: AGEL

Členové Integrovaného záchranného systému vědí, jak moc je důležité si vzájemně pomáhat. „Daruji krev od osmnácti let, nyní je mi třicet sedm let. Je to už dlouho a nikdy jsem toho nelitoval. Vidím kolem sebe spoustu lidí, kteří potřebují krev a plazmu. Nejenom v mé profesi dopravního policisty. Jelikož jsou to tekutiny, které nejdou uměle vyrobit, lidé je opravdu potřebují. Na transfúzní službě jsou úžasná děvčata. Tak pokud můžete, přijďte darovat dar života. Pokud nejste rozhodnuti, prosím jděte, vyzkoušejte to. Ten dobrý pocit za to stojí,“ doplňuje výzvu k veřejnosti pravidelný dárce s více než 120 odběry, policista Martin Hojgr z Dopravního inspektorátu.

Policista Martin Hojgr má za sebou více než 120 odběrů zdroj foto:AGEL

„Děkujeme vedení územního odboru Šumperk, panu řediteli a všem, kteří nám umožnili pomoci v těžké situaci, kdy prakticky celá Česká republika se potýká s nedostatkem krve,“ poděkoval lékař Radan Volnohradský.

Darovat krev může každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje padesát kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši tři tisíce korun za každý absolvovaný odběr.

Autor: red., pis - J. Vybíhalová, Adam Knesl, zdroj foto: PČR a AGEL

Fotogalerie

Společné darování krve                  zdroj:PČR
Společné darování krve                  zdroj:PČR
Společné darování krve                  zdroj:PČR
Společné darování krve                  zdroj:PČR
Společné darování krve                  zdroj:PČRSpolečné darování krve                  zdroj:PČR
Společné darování krve                  zdroj: AGEL
Společné darování krve                  zdroj: AGEL

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.