Hlavní obsah

Hrabalova chata v Kersku má být zpřístupněna

Kersko

Kančí se šípkovou nebo se zelím v restauraci Hájenka, na podzim opadávající listnaté lesy obklopující dlouhé rovné asfaltové cesty. Přesně tak vypadá i dlouho po natáčení filmu Slavnosti sněženek osada Kersko vykreslená v příběhu spisovatele Bohumila Hrabala. Jeho chata, která stojí na okraji osady, je na prodej a zájem o ni projevil Středočeský kraj spolu s ministerstvem kultury.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chata po Bohumilu Hrabalovi v osadě Kersko

Článek

Obě instituce nedávno podepsaly memorandum o spolupráci na zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala veřejnosti.

Majiteli chaty jsou sousedé, kteří se tady o spisovatele starali a jimž bezdětní Hrabalovi chatu odkázali. V létě se majitelé rozhodli domek s prostornou zahradou prodat za necelých 12 milionů korun a nabídli ho v inzerci. Kraj a ministerstvo hned začaly jednat, aby chatu nezískal jiný zájemce.

Bývalá Hrabalova chata v Kersku je na prodej

Domácí

„Chceme, aby se místo, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal, stalo veřejně přístupným, aby lidé mohli vidět, kde vznikala jeho stěžejní díla,“ uvedla středočeská hejtmanka Petra Pecková (za STAN). K tomu se přidal i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Je to poslední místo, kde žil Hrabal, figurovalo v jeho textech. Může to být centrum pro vzpomínku, ale i pro život literatury do budoucna,“ uvedl podle ČTK Zaorálek.

V dokumentu o Kunderovi vystoupí jeho slavní přátelé

Kultura

Podle něj česká literatura nemá tolik hvězd, které se prosadily ve světě. „V Lipnici máme objekt, který připomíná Jaroslava Haška. Kundera žije v Paříži. Objekt v Libni, kde Hrabal žil, neexistuje. Takže jediné, co zbylo, je areál v Kersku,“ upozornil Zaorálek.

Rozhodnou 29. listopadu

V krajském zastupitelstvu však není úplně shoda, zda objekt koupit. „Jedna část říká bezpodmínečně koupit, druhá, že pozemek je předražený a stavba již není ve stavu, v jakém byla za Bohumila Hrabala, a raději chtějí opravit silnice,“ uvedla hejtmanka. Připustila, že situace není jednoduchá, ale podobná příležitost by se podle ní už nemusela naskytnout a kraj by ji měl využít.

O záměru by měli definitivně rozhodnout krajští zastupitelé na jednání 29. listopadu. Pak by měl kraj chatu koupit a stát by měl přispívat na provoz a na vytvoření expozice. Bohumila Hrabala zatím připomínají i dvě dřevěné kočky na zdejší autobusové zastávce, v Hájence v televizi běží Slavnosti sněženek a osadou putují turisté po jeho stopách.

Památník ukáže Čapkův milovaný kraj

Kultura

„Nějaké menší muzeum nebo připomínka by tady měly určitě být. Přece jen to byl jeden z našich nejznámějších spisovatelů a lidí by sem určitě přišlo dost. V létě i teď je tady celkem dost turistů,“ přitakal cyklista brzdící u Hájenky.

Foto: František Petrák, Právo

Kerská pivnice Hájenka, kde se odehrála slavná hostina ze Slavností sněženek a podávalo kančí se šípkovou i se zelím.

Hrabal v chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996 a právě tady nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Teď je objekt opuštěný a podle informační cedule v něm nejsou ani žádné předměty související se životem Bohumila Hrabala. To by se mohlo po vytvoření krajské expozice změnit.

„Naším záměrem je vybudovat v Kersku expozici věnovanou Bohumilu Hrabalovi, která bude živá, inspirující a srozumitelná i pro mladou generaci. Chceme zdůraznit důležitý kontext mezi dobou, ve které Hrabal tvořil, a jeho knihami,“ dodal krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci). V případě, že plány kraje vyjdou, expozice by mohla vzniknout v roce 2024 či 2025, ale zpřístupnit by se chata mohla už v příštím roce.

Z historické pošty v Novém Boru může být muzeum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám