Hlavní zprávyZápasové reportáže

Ottawa díky využitým přesilovkám zdolala Dallas!

Návrat na kanadské kluziště se hokejistům z Dallasu nevydařil dle představ, když v rámci třetího utkání nové sezóny zavítali na ledovou plochu v Canadien Tire Center, kde vyzvali Ottawu Senators. Stars se v utkání sice dostali do vedení, jenže to jim nevydrželo ani jedinou minutu, když domácí bleskově reagovali. Obrovským rozdílem byly přesilové hry. Svěřencům Ricka Bownesse absolutně nešly a naopak domácí díky nim ve druhé třetině odskočili na rozdíl dvou branek. Dallas už jen poté dokázal snížit, ale to už bylo vše a Stars nakonec podlehli Senators 2:3.

Utkání mezi Dallasem a Ottawou začalo pěkně zostra, když hned ve druhé minutě se do sebe pustili domácí obránce Josh Brown a hostující kapitán Jamie Benn. Oba borci si rozdali pár slušných ran, ale ani jeden z nich se neporoučel na ledovou plochu, a tak je po chvíli museli zastavit čároví rozhodčí. V 5. minutě mohli jít do vedení Sens, když Chabotova střela z mezikruží byla Chudobinem vyražena vedle své klece, kde byl Norris, ale tomu Hakanpää zablokoval jeho hůl, a tak se od ní kotouč sice jen odrazil do hostující klece, ale ruský brankář ještě stihl rychle zareagovat a svou lapačkou jej přikryl.

A tak hned vzápětí udeřili Stars na druhé straně. Radulov si sebral sražený kotouč, objel s ním domácí bránu a zpoza ní poté přihrál před Gustavssona, kde byl nikým nehlídaný Michael Raffl, jenž poslal puk ke vzdálenější tyči domácí klece – 0:1. Pro rakouského útočníka to navíc byla jeho první trefa v dresu Dallasu. Nicméně tento stav vydržel pouhých 54 vteřin.

Střelu Connora Browna z pravé strany kluziště totiž zastavil svou bruslí Nick Paul a kotouč se poté příhodně odrazil přímo na jeho hokejku a domácí hráč se nad ničím nerozmýšlel a bekhendem jej poslal přímo pod břevno hostující klece – 1:1. Stars dostali následně k dispozici první přesilovou hru v utkání, jenže něco tak strašného už dlouho vidět nebylo, protože se svěřenci Ricka Bownesses za celé dvě minuty ani pořádně nedostali do svého útočného pásma. Totéž se ještě opakovalo v závěru první třetiny, když hrál Dallas další přesilovku a znovu si v ní vedl zcela stejně bídně.

Do druhé třetiny sice ještě hosté vstupovali v početní výhodě, jenže obrázek z první třetiny se nijak nezměnil. Až po přesilové hře si Stars dokázali vytvořit nějakou šanci, když před Gustavssonem vznikla hodně nepříjemná skrumáž, kterou však nakonec švédský brankář dokázal vyřešit. Ve 28. minutě dostal střelec první branky Dallasu Raffl dvojnásobný trest za hru vysokou holí a domácí celek následně hostům ukázal, jak se s přesilovkami nakládá.

Sens si v ní dokázali vytvořit velmi dobrý tlak, který nakonec vedl k jejich druhé brance. Pouhé dvě vteřiny před koncem první poloviny trestu se domácím podařilo skórovat. Křižná přihrávka Connora Browna si i s menší tečí našla cestu na hůl Pinta, kterému kotouč sice trochu odskočil, ale i tak jej bekhendem jen posunul před bránu, kde stál Chris Tierney a od domácího útočníka se poté puk odrazil za záda Chudobina – 2:1.

Podobná situace se poté ještě opakovala v závěru druhé části, kdy hrála Ottawa další početní výhodu. Connor Brown nahrál k tyči Sanfordovi, jenž ihned poslal puk před bránu na najíždějícího Chrise Tiernyho, jemuž se kotouč odrazil od brusle přesně k protější tyči a od ní poté do brány – 3:1. Tierneymu se tedy podařilo vstřelit dvě velmi šťastné branky, ale to už tak občas bývá, když si za tím jdete a stojíte na správném místě.

V posledních dvaceti minutách se domácí celek spíš už stáhl do obranného bloku, když se přeci jen Ottawa se svým dvoubrankovým náskokem nikam nehnala a aktivitu přenechala Dallasu. Ten byl sice v poslední dvacetiminutovce jasně střelecky aktivnější, jenže celá snaha nakonec vedla pouze k jediné brance. V 55. minutě Faksa objel bránu Sens, odkud se i pokusil zakončit a kotouč se od betonu Gustavssona odrazil přesně na hůl Joea Pavelského, který už ho dopravil za záda švédského brankáře – 3:2.

Jenže to už bylo ze strany hostujícího celku vše. Stars se sice ještě v závěru pokoušeli vstřelit kýženou třetí branku, jenž by znamenala vyrovnání, ale ani při hře bez brankáře se to už Dallasu nepodařilo, a tak nakonec svěřenci Ricka Bownesse podlehli Ottawě Senators těsně 2:3. Pro tým z Texasu je to tedy druhá prohra v řadě.

STASTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 6. N. Paul (C. Brown, Zub), 30. Tierney (Pinto, C. Brown), 40. Tierney (Sanford, C. Brown) – 5. M. Raffl (A. Radulov, Faksa), 55. Pavelski (Faksa, Sekera).

Anton Chudobin – 24 zákroků, 3 OG, úspěšnost 88,9%, odchytal 58:45

Statistiky utkání:

Střely na bránu: 27 – 34
Zblokované střely: 16 – 13
Hity: 30 – 36
Vyhraná vhazování: 25 – 32
Vyloučení: 3 – 3
Využití: 2 – 0
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin (Holtby) – Lindell, M. Heiskanen, Sekera, R. Suter, Hanley, Hakanpää – Jamie Benn, Seguin, A. Radulov – Peterson, Hintz, Pavelski – M. Raffl, Faksa, Gurjanov – Kiviranta, Glendening, Kero.

Ottawa Senators: F. Gustavsson (A. Forsberg) – Zub, Chabot, N. Zajcev, Del Zotto, J. Brown, Holden – Batherson, Norris, Stützle – C. Brown, Pinto, N. Paul – Ennis, Tierney, Formenton – P. Kelly, L. Shaw, Sanford.

SESTŘIH UTKÁNÍ