Kanoistou roku 2021 je, kdo jiný než olympijský vítěz kajakář Jiří Prskavec

Olympijští medailisté z Tokia při  vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu kanoistů za rok 2021 přebírali jedno ocenění za druhým. V kategorii jednotlivců zvítězil olympijský vítěz ve vodním slalomu, kajakář Jiří Prskavec před druhým  v anketě odborníků stříbrným kanoistou Lukáše Rohanem. Třetí místo patřilo dvojnásobnému medailistovi stříbrnému z mistrovství světa, držiteli dvou evropských titulů a ještě pátému a desátému na tratích olympijských her rychlostnímu kanoistovi Martinovi  Fuksovi. Titul v kategorii posádek získali Josef Dostál a Radek Šlouf, bronzoví z her v Tokiu na deblkajaku na kilometrové trati.

Ocenění byla předána třetí říjnové úterý na slavnostním večeru v Praze.



Jak říkám...

„Letošní sezona byla zásluhou  posunutých olympijských her v Tokiu naprosto výjimečná. Velmi si vážím toho, že jsme slavili úspěchy na všech zásadních mezinárodních akcích, a to napříč disciplínami i věkovými kategoriemi. A kompletní sbírka olympijských medailí, díky které je kanoistika nejúspěšnějším českým sportem na letošních hrách, je exkluzivním důkazem tvrdé práce sportovců, jejich trenérů a realizačních týmů. Díky patří i všem, kdo se věnují výchově talentů,“ řekl na předávání ocenění za rok 2021 nejlepším závodním na vodě  předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Vystavené olympijské medaile z Tokia  byly ozdobou slavnostního ceremoniálu Kanoista roku 2021, v jehož úvodu převzal ocenění pro osobnost vodní turistiky Jiří Klíma z Bohemians Praha.  Nejlepším maratoncem se stal Jakub Březina, bronzový medailista z mistrovství světa v krátkém závodě. Mezi sjezdaři kraloval dvojnásobný světový šampion Ondřej Rolenc. Ocenění v kategorii juniorů patřilo  vicemistrovi  světa a evropskému šampionu ve vodním slalomu, kajakáři Martinovi Rudorferovi.

Kajakář Jiří Prskavec zvítězil v anketě po roční pauze způsobené pandemií nemoci COVID-19, jinak triumfoval i v té předchozí vyhlášené v roce 2019. Letos na sebe nejvíce upozornil olympijským zlatem.

Jak říkám...

„Docela mi trvalo, než jsem si uvědomil, co jsem dokázal. Že je to opravdu splněný dětský sen, který tam někde vzadu byl. Že jsem si šel za tím, co jsem chtěl, a dokázal jsem to. Je to moc krásné a já věřím, že je to i inspirace pro malé děti, které se slalomem začínají,“ řekl novinářům po převzetí skleněné trofeje naležící nejlepšímu Kanoistovi roku 2021 Jiří Prskavec.



 
  Praha 19. října 2021


Kanoista roku 2021



Jednotlivci: 1. Jiří Prskavec (vodní slalom/K1), 2. Lukáš Rohan (vodní slalom/C1), 3. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika/C1).

Posádky: 1. Josef Dostál, Radek Šlouf (rychlostní kanoistika/K2 1000 m), 2. Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Vorel, Radek Šlouf (rychlostní kanoistika/K4 500 m), 3. Tereza Fišerová, Gabriela Satková, Martina Satková (vodní slalom/C1 hlídky).

Junioři: 1. Martin Rudorfer (vodní slalom/K1), 2. Klára Kneblová (vodní slalom/K1, C1), Tereza Kneblová (vodní slalom/K1, C1)

Osobnost maratonu: Jakub Březina

Osobnost sjezdu: Ondřej Rolenc

Osobnost vodní turistiky: Jiří Klíma

(Petr Skála s využitím zprávy z webu Kanoe.cz, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)