Proč se brzy změní cenové rozhodnutí ERÚ pro podporu POZE v roce 2022?

Na konci září vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) nové cenové rozhodnutí, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie (POZE) pro příští rok. Výkupní ceny a zelené bonusy stanovené tímto rozhodnutím budou účinné od 1. ledna 2022.

O novinkách v legislativě pro fotovoltaické elektrárny se dovíte více konferenci Smart Energy Forum v Praze dne 11. listopadu 2021.


 

Reakce na novou legislativu

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 2/2021 je vydáno na základě nyní platného a účinného zákona o podporovaných zdrojích energie. Vzhledem k nedávno odhlasované novele zákona o podporovaných zdrojích (NZPOZE), jenž vejde v platnost od 1. ledna 2021, však ERÚ předpokládá vydání změnového cenového rozhodnutí.

Zdroj: ERÚ

V novém cenovém rozhodnutí ERÚ zohlednil vyšší solární odvod mezi pevnou výkupní cenou a zeleným bonusem  o více než 1 %. Současně s platnou legislativou ERÚ navýšil (tzv. valorizace) podporu dle zákona o POZE o 2 % pro fotovoltaické elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010.

Jak informoval ERÚ je aktuálně zveřejněné cenové rozhodnutí specifické tím, že již v době jeho vydání jsou předpokládané jeho změny. Výši i strukturu finální podpory totiž ovlivní NZPOZE s ohledem na rozhodnutí nové vlády ve věci sektorového šetření překompenzace podpory FVE v souladu se stanovenou hodnotou IRR pro jednotlivé zdroje.

———————————————————————————————————————————————————————–

O novinkách v legislativě pro fotovoltaické elektrárny se dovíte více konferenci Smart Energy Forum v Praze dne 11. listopadu 2021.