Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚Mohu pouze uvést, že náš útvar provádí úkony trestního řízení.‘ Na služebně v Brně zasahovali detektivové NCOZ

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Petr Topič, MAFRA

V Brně v úterý večer zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podle Radiožurnálu odnášela krabice ze služebny policie na náměstí Svobody. Místní policisté ovšem nebyli cílem akce.
  9:01aktualizováno  14:21

„Mohu pouze uvést, že náš útvar provádí úkony trestního řízení. V tuto chvíli více informací poskytovat nebudeme,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Později upřesnil, že detektivové nezasahovali proti zdejšímu krajskému policejnímu ředitelství. To naopak s NCOZ spolupracovalo.

Podle informací Radiožurnálu, jehož redaktoři viděli kriminalisty odnášet z policejní služebny na náměstí Svobody krabice do zaparkovaných aut, se zásah týkal organizovaného vydírání ukrajinské mafie na území České republiky.

Nesouvisel tedy s korupční kauzou Stoka, kvůli které se příslušníci NCOZ objevili v březnu 2019 na radnici Brno-střed. Z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů policie později obvinila devět lidí včetně bývalého místostarosty a radního Jiřího Švachuly (dříve ANO).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!