Procitnutí, nebo pokrytectví? Babiš si po letech vzpomněl, že na Hradě je něco špatně

GLOSA JANA PALIČKY | Říjen se ukazuje být z pohledu dění na české politické scéně nebývale turbulentním měsícem. Po prohraných volbách mohl Andrej Babiš sázet jen na to, že ho v čele vlády podrží Miloš Zeman, se kterým byli v uplynulých letech spojenci (byť spíše z donucení než z nějakého velkého přátelství či vzájemných sympatií). To už teď ale, zdá se, neplatí a Babiš kritizuje prezidentovy nejbližší spojence – Vratislava Mynáře dokonce vyzývá k rezignaci. Nenechte se však zmást, ona současná opozice je stejně jako předchozí náklonnost spíše jen vypočítavostí než čímkoliv jiným.

Ještě v létě bylo pevně dáno, že na Pražském hradě vládne Miloš Zeman a ve Strakově akademii Andrej Babiš, a nic příliš nenasvědčovalo tomu, že by se na tom mělo v dohledné době cokoliv změnit. Babiš se ale dočkal porážky ve sněmovních volbách, Zemana porazila pro změnu vážná nemoc a někdejší velké spojenectví vzalo za své. 

Teď posloucháme úplně jiného Babiše, co vlastně už zase tak moc nevylučuje, že by i jeho hnutí ANO mohlo hlasovat pro aktivaci článku 66 Ústavy, která by Zemana zbavila prezidentských pravomocí. Vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře pak Babiš rovnou vyzývá k rezignaci s tím, že když to neudělá, tak ho poté, co by na něj přešly příslušné pravomoci prezidenta republiky, vyhodí sám. 

Nenechte se ale zmýlit, k žádnému procitnutí u Andreje Babiše nedošlo. Dosluhující premiér jen dělá to, v čem je dlouhodobě expertem – chladnokrevně kalkuluje a zbavuje se těch, které už nepotřebuje.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Proč mají kromě Babiše máslo na hlavě i Jakub Kulhánek a Tomáš Petříček?
  • A v čem je Babišovo počínání pokrytecké?
sinfin.digital