Hlavní obsah

Česko najíždí na rakouský model. Hospody nebudou pro každého

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Restauratéři nebo kontroloři očkování? Po dnešním rozhodnutí vlády zřejmě obojí.

Reklama

Vláda schválila zpřísnění podmínek pro restaurace, provozovatelé musejí vyžadovat doklad o bezinfekčnosti. Češi opět omezí návštěvy, bojí se gastronomové.

Článek

Restauratéři budou muset od 1. listopadu kontrolovat doklad o bezinfekčnosti hostů starších 12 let. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladu, to zůstane na zákazníkovi. Nové opatření schválila na mimořádném jednání vláda.

Vláda tak potvrdila opatření, o kterých diskutoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se zástupci restauratérů.

V případě venkovských hospod bude podle garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků Luboše Kastnera možné, aby si provozovatel zavedl seznam stálých hostů s uvedením platnosti jejich očkovacího certifikátu a nebudou se muset prokazovat při každé návštěvě.

U hostů, kteří se dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu prokáží digitálním certifikátem v mobilní aplikaci, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka vše jasné. U zákazníků, kteří aplikaci nepoužívají, nemají takzvaný chytrý telefon nebo v případě cizinců, personál podle Stárka hosty k prokázání dokladu vyzve, ale nemůže ručit za jeho správnost.

Podle Vojtěcha nebude muset kontrola proběhnout hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí.

„Na jednu stranu jsme s tím s ohledem na vývoj počtu nakažených počítali. V Německu už to striktně vyžadují. Na druhou stranu nevím, zda máme kompetenci to po lidech chtít,“ řekl redakci SZ Byznys manažer Potrefené Husy Jan Boroš.

Podle něj by bylo mnohem lepší, aby kontroly prováděla policie nebo úředníci, kteří by mohli rovnou hosty pokutovat.

„Lustrovat lidi se nám nechce. Navíc to vstupuje do vztahu s hostem, pro nás je jakákoliv represe špatně,“ dodal s tím, že to určitě povede k dalšímu poklesu návštěvnosti. Ta už však klesá kvůli stoupajícímu počtu nakažených. „Večerní byznys je už nějakých deset dní slabší,“ popsal Boroš s tím, že další rána přichází v době, kdy se sektor pohostinství časově přiblížil ekonomicky zajímavému období.

„Návštěvnost neklesá, jsme zatím stále na stejných číslech. Ale stoprocentně kvůli takovému nařízení dál počet hostů klesne,“ říká Václav Schejbal, majitel plzeňského Bistra v Riegrovce.

Obává se také technických nejasností kolem nové povinnosti. Část jeho obav pak souvisí s nedostatkem personálu, který obor trápí. „Podle mě 90 procent našich klientů už má covid pas. Nedělá mi problémy hosty slušně požádat. Ale nerozumím tomu, jestli bychom si měli kvůli tomu pořizovat čtečky QR kódů a aplikace a také jestli bychom museli vést nějakou evidenci hostů,“ dodal.

Podle Kastnera nebude potřeba mít navíc žádné čtečky, stačí zkontrolovat, že covid pas svítí zeleně.

V principu však dosluhující vláda protlačila stejný návrh jako v první půli letošního roku. Tehdy jej cupovali právníci, kteří argumentovali tím, že restauratéři ke kontrolám nejsou kompetentní. Nyní má opatření údajně podporu Legislativní rady vlády.

Blíží se doba garážová

Vláda také zkrátila platnosti antigenních a PCR testů. Ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že antigenní test by místo 72 hodin měl platit jeden den, platnost PCR testu plánovalo zkrátit ze sedmi na tři dny.

Restauratéři podle Kastnera Vojtěchovi sdělili požadavek, aby laboratorní testy byly i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění. Opačný případ by vedl k situaci, že lidé se budou sdružovat nekontrolovaně například v garážích. Vojtěch sice podle Kastnera vyslovil pochopení pro tento požadavek, ale příslib zachování současného stavu od něj zástupci gastronomického odvětví nedostali. A později Vojtěch na tiskové konferenci oznámil, že testy si budou platit všichni Češi starší 18 let.

Zavedení opatření, které povede ke snížení návštěvnosti stravovacích provozů, by měla vláda podle Stárka podnikatelům kompenzovat. Ti jsou podle něj po dlouhotrvajícím období protiepidemických restrikcí ekonomicky vyčerpaní. Tržby se podle něj pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem. Vhodné by bylo podle Stárka zařazení restauratérů – za určitých podmínek – do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízeních. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj namístě. Ministerstvo zdravotnictví ale podle něj uvedlo, že plánuje stávající režimová opatření zachovat. „Uvidíme po tiskové konferenci vlády,“ dodal Stárek.

Reklama

Související témata:

Doporučované