V knihkupectvích najdete před Vánocemi o desítky nových titulů méně. Problémem je nedostatek papíru

20. říjen 2021

Obchody se už brzy začnou plnit vánočními nabídkami, a to včetně knihkupectví. Tam ale bude letos nejspíš méně novinek než obvykle. Důvodem je nedostatek papíru a přetlak v tiskárnách. Některá nakladatelství musela změnit své ediční plány a vydání připravených titulů odsunout na příští rok.

„V tiskárnách se posunují termíny. Pět až deset titulů jsme odsunuli z předvánočního období po novém roce,“ říká k nedostatku papíru ředitel nakladatelství Host Tomáš Reichel. „Za podzimní sezonu máme 100 titulů, takže to je v horizontu pěti až deseti procent,“ dodává.

Čtěte také

Nakladatelství má vydávání svých titulů naplánované podle edičního plánu. Kvůli nedostatku papíru ale tiskárny nestíhají a mají až měsíční zpoždění. „Přišla zpráva, že to nejsou schopni vyrobit dřív než třeba 12. prosince. A to už potom nemá smysl, protože na pulty se to už nedostane,“ vysvětluje Tomáš Reichel.

Do knihkupectví se tak do konce roku nedostane například fantasy román českého autora Jana Hamouze Třetí ucho nebo kniha americké autorky Susan Choi Zkouška důvěry.

Se stejnými komplikacemi se potýká i nakladatelství Argo. „Nestihneme vypravit do tiskárny asi 20 titulů, které jsme ještě chtěli dát na předvánoční trh,“ popisuje ředitel Milan Gelnar. Problém s tím mají i malá nakladatelství. Například Verzone, které vydává kolem šesti titulů ročně. „Kvůli tomu, že tiskárny v tuto chvíli nejsou schopné kvůli dodávkám papíru garantovat termíny, tak jsme dva tituly odložili na příští rok, aby vyšly v klidu,“ říká zakladatelka Verzone Veronika Benešová Hudečková.

Problémem je i přetlak v tiskárnách

Problémem není jen málo papíru, ale i přetlak v tiskárnách. Kvůli pandemii covidu-19 nakladatelé odsouvali vydávání nových titulů a teď posílají k tisku víc knih, než bylo běžné. „A ten přetlak tam je opravdu velký. Tiskárny říkají, že tisknou na 140 procent a že to už dlouho nezažily,“ potvrzuje ředitelka nakladatelství Paseka Anna Horáčková. Aby nakladatelství ediční plány splnila, musí teď začít plánovat dlouho dopředu. „V podstatě už v létě jsme museli zadat přesné termíny dodávek do tiskárny,“ vysvětluje ředitelka.

Čtěte také

Nedostatek papíru a přetlak v tiskárnách ovlivnil i cenu knih. „Vlivem zvýšení ceny papíru, ale hlavně i vlivem toho, že děláme menší počet výtisků, tak se to nepříznivě promítlo pro koncové čtenáře do ceny knihy, která je, řekl bych, o čtvrtinu vyšší, než bývala,“ dodává ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar.

Oslovení nakladatelé také podotýkají, že přednost k tisku dostávají knižní novinky. Na dotisky vyprodaných titulů si tak čtenáři budou muset nějaký čas počkat.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka