Retro: Dvě noticky

17. 10. 2014

To poslední vítězství kapitalismu – když vyhrál všechny bitvy proti práci, když získal nejvyšší autoritu, téměř nejvyšší morální autoritu nad tím, co je dobré a co ne, nebo to, co se oceňuje a co ne – poslední vítězství pro kapitál v mé zemi byla koupě volebního procesu, posledního nástroje pro změnu, který zůstal Američanům“.
David Simon, výkonný ředitel WIRE

David Simon je (kromě jiného) novinář, scenárista a producent seriálu HBO „WIRE“ o úloze médií ve společnosti.

Jeho citát jsem si přeložil a uschoval do počítače, protože je brutálně pravdivý. A nejen ve vztahu k politické moci. Tak pravdivý, že mě opět jednou zdrtily moje bezmocnost a vztek na … na co vlastně? Co mě vlastně tak hrozně vytáčí?

Amorálnost lživykladačů událostí; nebo drzost manipulátorů, kterým už nestojíme ani za předstírání hry na fair play; nebo tupost stáda mnoha normálních lidí, kráčejících za píšťalou supermarketů do konzumního bezvědomí; nebo LEŽ, kterou na nás systém sesouvá jako lavinu bláta?

Toto všechno a ještě víc, ale nejvíc mě s.re, že celá léta doufám v možnost lepší společnosti, v právo volby pro normální slušné lidi. Asi jsem vůl. A je nás mnoho: Já, moje milá, moje děti, můj kamarád Milan je vůl, také nějaký Jirka R. a jeho žena, vlastně všichni, co znám.

Pan David Simon říká, že nemáme šanci. Vyhrál kapitalismus.

Existuje někdo, kdo si jen tak žije a no toto umí hodit bobek?

Brok, 12. 10. 2014

***

Awara Group Study on Real GDP Growth Net-of-Debt

Zohlední-li se nonstop rostoucí dluh, hrubý domácí produkt (HDP) západních zemí klesá už řadu let.“ Píše finský ekonom Jon Hellevig, spoluautor studie Awara Group. „Růstové“ křivky nejsou než „kreativním účetnictvím“.

„O reálné dynamice ekonomik neříkají nic, pokud se zároveň neanalyzuje, jaký díl růstu je jen na dluh.“ To, že HDP třeba očistit od vlivů inflace, se obecně uznává. Awara Group dovedla korekci o krok dál – a zkalkulovala „reálný růst HDP po zohlednění státního dluhu“.

Finský ekonom pak téma dokládá i řadou názorných grafů. Prvý zachycuje vývoj HDP, očištěného o přírůstek státního dluhu, v letech 2009-2013. V případě Španělska jde o faktický pokles HDP o šokujících 56,8 %. U celé EU – o 27,2 % (a o 16,6 % dokonce i v případě Německa).

Další diagram specifikuje totéž za období 2005-2013. U Spojených států jde o pokles o plných 58 %. U eurozóny o téměř 30 % (a například samotné Británie o téměř 50 %).

Třetí graf to porovnává se stejně měřenou dynamikou ruského HDP. Ta za období 2005-2013 vykazuje přírůstek na 147 %.

Lidem, kteří se takto zabývají čísly s mnoha nulami před desetinnou čárkou, se říká makroekonomové. Zní to škaredě. Možná si to ani nezaslouží. Například tenhle Hellevig.

Něco mi v těchto věcech už dávno nehrálo. Jaksi všichni tušíme šídlo v pytli, jenomže na tuchy nikdo nedá. Říkal jsem si posledně, tak v USA se zvýšil HDP o 4 procenta a v Rusku budou rádi, když letos nebudou v mínusu.. Pojal jsem podezření. Jeden píše, že nezaměstnanost v USA není 5 ale 25 procent. Jiný, že 70 milionů Američanů je na potravinových poukázkách. USA pořád někde válčí za těžké prachy. Banky si prý hrají s pákováním a futures a vytváří jen zdánlivé hodnoty, aby si mohli bankéři nahrabat.

No ale HDP je jednou HDP. A roste.

Ale teď už díky panu Hellevigovi víme, jak se to dělá.

Tak si myslím, že bychom neměli splácet státní ani jiné dluhy. Po neděli skočím do banky a skoncuji to s nimi. Už žádné splátky. Vždyť by mi – hrůza pomyslet – mohl padnout HDP.

Brok, 13. 10. 2014

Převzato z ostrova Janiky

5 8 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Achetaton
Achetaton
20. 10. 2021 17:30

Mě nejvíce vytáčí „tupost stáda mnoha normálních lidí, kráčejících za píšťalou supermarketů do konzumního bezvědomí“ jak píše autor. Zlo vždy použije cokoliv, aby dosáhlo svého cíle, takže mě ani nepřekvapují ani neuráží prostředky, které používá. Pokud jsme schopni identifikovat zlo, můžeme s ním bojovat, a je potřeba s ním bojovat, protože rčení nějak bylo, nějak bude, je kravina. Ale nelze bojovat s tupým stádem, zde zlo vede na celé čáře, pečlivost s kterou vymývají mozky jim nese nemalé ovoce.

Gatta
Gatta
21. 10. 2021 4:55

Dvě části – dvě velmi krátké reakce:

https://m.youtube.com/watch?v=z0qxP46dDlA

– citace z písně Karla Plíhala: “ … nic nestojí za nic, ale hlavně že nám chutná …“

Irena
21. 10. 2021 14:47

Jasné argumenty, proč dát roušku dolů! 1. Právní argumenty Jaké zákony porušují majitelé, zaměstnanci obchodů a služeb, řidiči MHD, smluvní agenturní pracovníci, když po Vás vyžadují nošení roušek či respirátorů? 1. TRESTNÍ ZÁKONÍK 2. ZÁKON O OCHRANĚ SPOTŘEBITELE 3. ZÁKON O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ (GDPR) a další zákony 1. PORUŠENÍ TRESTNÍHO ZÁKONÍKUSoukromá osoba (zaměstnanec prodejny, agenturní pracovník), která aktivně vynucuje u druhých osob dodržování povinností dle mimořádných opatření (např. povinnost nošení roušky, respirátoru) se dle paragrafu 328 trestního zákoníku dopouští trestného činu přisvojení si pravomoci státní nebo místní správy. Za spáchání tohoto trestného činu hrozí soukromé osobě sazba odnětí svobody až na… Číst vice »

orinoko
Reply to  Irena
21. 10. 2021 17:48

Selfíčka Doby aneb Slunce už nebude svítit:

https://www.youtube.com/watch?v=osu-HXMtBbU

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
22. 10. 2021 14:55

Člověče moc mi nejde depresivní text k té docela pozitivní hudbě.

Tak jednu vzpomínku na dobu „kulturní totality“ a jeden HLAS :-)
https://www.youtube.com/watch?v=1CsHFVcH21A

orinoko
Reply to  Gatta
22. 10. 2021 15:52

Tak tuhle Petrů Janů neznám, ale je v ní soulad obsahu stop. Walkers Brothers jsou především o lásce. Jenže ta bohužel nevítězí ani nad Facebookem ani Twitterem. Pokusil jsem se posunout význam, hodnocení už není na mně. Nicméně Trubka snímek zařadila do denního playlistu a dvě adresy nezávisle na sobě vytáhly úplně stejný tzv. snapshot. Trubka mě překvapila, ti druzí také. Tam byly nejdříve problémy s autorskými právy, tak jsem to vložil ve formě odkazu, aby za hodinu se to objevilo jako vlastní výbava. Jsou tam exotické návštěvy – třeba Kostarika, PortuGALSKO, ale ani jednou nikdy Rusko. Nevím, jak je… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
22. 10. 2021 20:17

Hele – (to vždy myslím vážnė), jsi dobrej a ty MINYaTURY jsou taky dobrý.

Zkusils dívat ten film co jsem tady kdysi dopručoval
https://www.csfd.cz/film/278447-tady-to-musi-byt/videa/

Oficialní děj je hledáni valecného zlocince a o holokaustu, alle hodnota filmu je úplně někde jinde.
Navíc je to, jak jim říkám, „film bez nápovědy“ – s čímž mají někteří, často mladí, lidé problém. Toho bych se u tebe nebál.

Hlavní postava je inspirovaná skutečným rockerem, a film pro tebe jako pro muzikanta může mí i další mě neznámé podněty.

Pak dej vědět …

Alva
Alva
Reply to  Irena
22. 10. 2021 8:28

U těch řidičů MHD (příp. revizorů) je ovšem jeden problém – Přepravní řád!
Jestliže Dopravní podniky na příkaz shora nařídí „zakrytí dýchacích cest“, řidič (revizor) může takového člověka vyloučit z přepravy pro porušení smluvnáích podmínek. Tak jako třeba člověka opilého, agresivního, mimořádně znečištěného, hlučného, bez jízdenky apod.). Na dopravu prostředny MHD není právní nárok a chodit pěšky se nám (zatím) nezakazuje.

peter.
22. 10. 2021 13:22
Irena
22. 10. 2021 13:55

Z internetu: Lotyšsko: Nový lockdown so zákazom vychádzania a požiadavka na vojenské riadenie V pobaltských štátoch pozoruhodne kvitne koronová panika. Teraz boli oznámené nové blokovacie opatrenia vrátane zákazu vychádzania a lotyšský minister spravodlivosti so všetkou vážnosťou požaduje odovzdanie rozhodovania o covid opatreniach armáde. V Lotyšsku bola opäť vyhlásená blokáda, ktorá zahŕňa aj prísny zákaz vychádzania, ktorý platí pre každého – bez ohľadu na to, či bol zaočkovaný alebo nie. Lotyšský minister spravodlivosti fakticky požaduje zavedenie vojenskej vlády. Minister spravodlivosti Jānis Bordāns (JKP) v Rade pre krízový manažment (KVP) podporil presun krízového manažmentu Covid-19 na odborníkov z ozbrojených síl. Navrhol odovzdanie riadenia… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  Irena
22. 10. 2021 15:21

V tom pobaltí myslím spíše než Covid řádí nemoc šílených krav (nebo krávy?).

Tentokrát jen tak lehce:
https://dfens-cz.com/ale-udelame-tu-tecku-zejo-rejzo/

peter.
22. 10. 2021 15:26

Babka vs.Matovič :

comment image

orinoko
22. 10. 2021 16:39

Nevím, jestli to tu už není. V případě, že ano, tak se omlouvám za duplicitu. Promptně nabídla Trubka:

https://www.youtube.com/watch?v=vlILyzkq8CI