Das Filmfest začíná

Na tři desítky nejaktuálnějších filmů z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Na tři desítky nejaktuálnějších filmů z Německa, Rakouska a Švýcarska se mohou od středy 20. října těšit filmoví fanoušci v pražských kinech Lucerna a Atlas. Hrané i dokumentární filmy 15. ročníku festivalu Das Filmfest mají v hledáčku události posledního století, které se vryly do historie, i nenápadné osobní příběhy na pozadí toku dějin a společenských problémů. V programové nabídce ale nechybí ani humor a nadhled.

Festival letos otevře film s názvem Curveball (Curveball – Wir machen die Wahrheit) režiséra Johannese Nabera, který odkrývá skutečný příběh jedné z největších fake news v novodobé historii o výrobě biologických zbraní pro Irák za vlády Saddáma Husajna. Představuje vykonstruovaný příběh, který rozjede sled událostí a navždy změní světovou politiku… Film přijedou osobně představit herci Sebastian Blomberg, představitel hlavní role, a Michael Wittenborn. K očekávaným snímkům letošního ročníku patří i další film podle skutečných událostí Táhněte do Moskvy! (Moskau Einfach!), který odhaluje špionážní skandál ve Švýcarsku z roku 1989, a osobně jej v Praze představí režisér Micha Lewinsky. Pozornosti jistě neunikne ani komedie Byli jednou dva rebelové… (Waren einmal Revoluzzer), který přijede při české premiéře představit herec Marcel Mohab. Snímek vychází ze skutečné události, kdy ruský kamarád ze studií požádá své vídeňské přátele o pomoc. Záchranná akce se však zvrtne a nezůstane pak kámen na kameni. Film získal na festivalu Max-Ophüls-Preis 2020 Cenu za nejlepší režii. Dramaturgie letos představuje i dvě mimořádné osobnosti německého filmu, nabídne biografii Rainera Wernera Fassbindera a samostatnou retrospektivu Wernera Herzoga. Do Prahy na Das Filmfest míří i celá řada dalších režisérů a herců, kteří zde osobně své filmy uvedou.

V Praze se festival koná v kinech Lucerna a Atlas od 20. do 26. října a následně zavítá od 2. do 7. listopadu do brněnského kina Art. Samostatná retrospektiva Wernera Herzoga se uskuteční od 2. do 6. listopadu v pražském kině Ponrepo. Předprodej vstupenek již byl zahájen, kompletní program je na www.dasfilmfest.cz. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

Foto: Das Filmfest

Podcast