SOČR a Ion Marin zvou do hudební Vídně, přímý přenos nabídne ČRo Vltava

Čtvrtá symfonie Franze Schuberta, Adagio z Mahlerovy Desáté a Ravelova taneční báseň La Valse – tyto odrazy metropole na Dunaji zvolil dirigent Ion Marin pro svůj koncert s rozhlasovými symfoniky. V pondělí 25. října ho ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá přímým přenosem ČRo Vltava, ze záznamu ho nabídne ČRo D-dur.

Rakouská metropole byla domovem raného romantika Franze Schuberta, autora „Tragické“ Čtvrté symfonie z roku 1816, kdy bylo skladateli devatenáct. Premiéry se ovšem dočkala až dvě desetiletí po Schubertově smrti. Vídeň byla zároveň osudovým městem rodáka z Českomoravské vrchoviny Gustava Mahlera. Jeho poslední dokončená skladba, Adagio ze zamýšlené Desáté symfonie, by mohla symbolicky uzavírat romantickou éru, zároveň svou smělostí míří do daleké budoucnosti.

Večer uzavře taneční báseň La Valse, kterou vzdal Francouz Maurice Ravel poctu vídeňskému valčíku (byť místy poněkud ironickou). Kompozice z roku 1920 znázorňuje velký taneční sál osvětlený lustry na císařském dvoře. Vznikla z podnětu Sergeje Ďagileva, impresária Ruského baletu, který ji sice nakonec nepřijal, protože podle něj nebyla baletem, ovšem o to lépe se ujala v koncertním provozu.

Rakouský dirigent narozený v Rumunsku Ion Marin je pravidelným hostem Metropolitní opery v New Yorku, italské La Scaly či Bavorské státní opery, a zároveň pravidelně koncertuje s předními evropskými tělesy. Studoval skladbu, klavír a dirigování na Akademii George Enesca a na Univerzitě Mozarteum v Salcburku. V roce 1986 uprchl z rumunského diktátorského režimu a začal nový život ve Vídni, kde získal rezidenturu jako dirigent ve Vídeňské státní opeře v období, kdy ji řídil Claudio Abbado. Ve Vídni se mu rovněž dostalo odborného vedení od Herberta von Karajana a Carlose Kleibera.

Sdílet článek: