Ensemble Terrible na přelomu října a listopadu prozkoumá možnosti klarinetu, zve i na site-specific kompozici

Soubor pro soudobou hudbu Ensemble Terrible se tento podzim vrací na pódia s trojicí projektů. V rámci třech večerů zahraje těleso v premiéře více než tucet děl mladých skladatelů. Na podzim tak nabídne mimo jiné vystoupení klarinetisty a člena Ensemble intercontemporain Martina Adámka či site-specific kompozice vytvořené pro prostor Synagogy na Palmovce.

Umělečtí vedoucí souboru Patrik Kako a Jan Rösner, studenti Katedry skladby pražské HAMU, koncentrovali letošní koncerty tohoto ansámblu do dvou týdnů na přelomu října a listopadu. „Sezonu“ souboru otevře koncert 29. října v Divadle X10.

Centrálním tématem dramaturgie letošních koncertů Ensemble Terrible je sólový nástroj v kontextu doprovodu ansámblu nebo jeho využití s moderními technologiemi,“ přibližuje Patrik Kako aktuální koncepci souboru. „Sólista Martin Adámek uvede v premiéře čtyři skladby, které navrhují rozšířené pojímání zvuku klarinetu, jeho barvy a možností,“ uvádí Patrik Kako, který se 29. října představí zároveň jako dirigent. Potenciál klarinetu bude zkoumat čtveřice skladatelů z různých krajin: Bruno Cunha, Pavel Nesit, Juhani VesikkalaKostas Zisimopoulos. Kompozici pro ansámbl představí také slovenský skladatel Matej Sloboda.

2. listopadu vystoupí ansámbl v Paralelní Polis v rámci festivalu Echofluxx. Dramaturgie Jana Rösnera zde počítá především se skladbami pro smyčcové trio složené ze studentů HAMU: Markéty Dominikusové, Šimona Truszky a Jana Williama Gráfa. V premiéře zaznějí kompozice Timey Hvozdíkové, Milici Modré, Jana Kotyka, Anny Vtípilové a Richarda Grimma.

Závěrečný program s názvem Syn.surround nabídne Ensemble Terrible 10. listopadu v Synagoze na Palmovce, kde představí site-specific kompozice Jana Rösnera a Soni Vetché, vítězky ceny OSA v kategorii „Nejúspěšnější mladý autor“ za rok 2020.

Sdílet článek: