Hlavní obsah

Psi šli s lidmi i do Střední Ameriky. Před 12 tisíci lety

Michal Mocek, Právo, Michal Mocek

Zdomácnělí psi dorazili spolu s lidmi do Střední Ameriky už před dvanácti tisíci lety. Ukazují to archeologické nálezy z Nacaome na severovýchodě Kostariky, kde se našly kosti velkých zvířat, jako byli obří koně druhu Equus semplicatus, glyptodoni čili vzdálení příbuzní pásovců nebo mastodonti, kteří bývají označováni za „americké mamuty“.

Foto: Lee Smith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při vykopávkách před více než třiceti lety objevili v Nacaome i kus čelisti, který původně považovali za část lebky kojota. S tím však dnešní vědci nesouhlasí.

„Zdálo se nám velmi divné, že nález byl klasifikován jako kojot, protože ti se do Kostariky dostali až ve 20. století,“ vysvětlil podle webu PhysOrg kostarický vědec Guillermo Vargas.

Nejstarší v Americe

„Když jsme začali zkoumat úlomky kostí, objevili jsme znaky, jež mohly patřit psovi. Tak jsme zkoumali dál, skenovali jsme to a ukázalo se, že jde o psa,“ popsal další výzkum Vargas.

Všechny varianty viru hepatitidy B pocházejí z linie, která trápila už pralidi v Americe

Věda a školy

Přítomnost psů je podle něj dokladem, že na daném místě žili i lidé. Tento názor sdílí Raul Valadez, biolog a zooarcheolog z Mexické národní autonomní univerzity. „Psi nikdy nežili bez lidí,“ řekl a upřesnil, že první zdomácnělí psi se do Ameriky dostali asi před 15 tisíci lety při migraci lidí ze Sibiře přes Beringovu úžinu, kde se tehdy rozkládala pevnina označovaná někdy jako Beringie.

Kojot je sice příbuzný psa domácího, má ale jinou čelist a špičatější zuby. „Pes žere zbytky lidské potravy. Velkou zvěř loví se svými lidskými společníky. Jeho zuby nejsou pro jeho přežití tak určující (jako u kojotů),“ upozornil Vargas.

Nejstarší mince se zrodily u Žluté řeky

Věda a školy

Oxfordská univerzita v Británii se nabídla, že na vzorku z Nacaome provede testy DNA a uhlíkové datování, aby zjistila další informace o dávném psovi a jeho stáří.

Aljaška je překonána
Nález z Kostariky je prý nejstarší v Americe.
Prvenství ve stáří doložených ostatků psa držela Aljaška.
Odborníci je datovali na 10 150 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám