Jak se uvolnit a přijmout nejistou budoucnost

21.10.2021 v Poselství 2

„Nejistota je jediná jistota, která existuje, a umět žít s nejistotou je jediná jistota.“ ~John Allen Paulos

Dříve jsem nejistotu milovala. Putovala jsem po celé zemi jen s kufrem a deníkem. Zavázat se k čemukoli mi připadalo omezující, dokonce dusivé. Jednoho dne jsem si uvědomila, že to nebylo osvícení, co mě nutilo přijmout neznámé. Byl to ochromující strach vytvořit něco jistého. Nemůžete zklamat lidi, když si s nimi ani nevytvoříte vztah, a nemůžete selhat, když ani nikdy nezačnete.



Jednoho dne jsem se rozhodla udělat to nejděsivější, co jsem si dokázala představit: Usadit se na jednom místě, najít si stálou práci a začít navazovat skutečné vztahy.
To mi nějakou dobu vydrželo, dokud mým světem neotřásl ekonomický krach. Teď jsem zase v nejistotě, stejně jako mnoho dalších lidí. Téměř každý, koho znám, musel kvůli ekonomice udělat ve svém životě alespoň několik změn. Lidé přišli o práci, domov a v některých případech i o pocit identity.
Je to děsivé i vzrušující zároveň, když máte před sebou prázdní list.

Tady je návod, jak se učím nechat věci plynout, aniž bych ztratila to, co jsem se naučla v posledních letech:

1. Přijměte myšlenku trvalé nejistoty
Jistota je ve skutečnosti iluze. Zamyslete se nad tím. Existuje někdy doba, kdy víte s jistotou, jak se věci budou vyvíjet? Ani při nejlepší přípravě nemůžete mít pod kontrolou vše ve vesmíru. Jistota zaměstnání podléhá změnám v odvětví a ve společnosti. Vztahy se proměňují s tím, jak lidé rostou a mění svůj pohled na svět a na to, co od něj chtějí. Nikdy neexistují žádné záruky, i když si myslíte, že máte všechno promyšlené. Když nevíte, co přinese budoucnost, máte vlastně co do činění se životem, jaký je: je váš, a je od toho, abyste ho žili a tvořili si okamžik po okamžiku, den po dni.

2. Přestaňte čekat na něco vnějšího
V životě často čekáme na velký zlom nebo spřízněnou duši, díky níž se budeme cítit úplní. To nám umožňuje věřit, že na nás čeká něco dobrého, místo abychom to něco aktivně vytvářeli. Jediný pocit jistoty, který můžeme v životě zažít, je výsledkem našeho vlastního úsilí. Když se nad tím zamyslíte, je to vlastně posilující myšlenka.

3. Poznejte výhody opuštění připoutanosti
Pokud jste si k něčemu vytvořili pouto, je pravděpodobné, že jste se rozhodli, že je to nezbytná součást vašeho vytouženého života: Domov, kde se cítíte bezpečně, nebo vztah, který vám poskytuje lásku a podporu. Nyní se na to podívejte z jiné perspektivy. Když jste připoutáni k méně věcem, otevíráte se více, než si dokážete představit.
Například já jsem se musela vzdát svého bytu. Mohla jsem se držet minulosti a přát si, abych nemusela odejít, nebo cítit vzrušení z potenciálu něčeho ještě lepšího. Otřepané, ale pravdivé: květina nemůže růst, pokud se drží svých kořenů.

4. Znovu se spojte se stálicemi ve svém životě
I když neexistují žádné záruky, pravděpodobně máte několik konstant, které se v blízké budoucnosti nezmění: vaše zdraví, vaše duševní schopnosti, vaše rodina a přátelé. Bez těchto věcí nakonec na ničem nezáleží. Můžete mít sebelepší dům na světě, ale stane se z něj vězení, pokud jste v něm sami. Vaše práce může nabízet milion výhod, ale neužijete si je, pokud nejste silní na duchu a na těle.
Soustřeďte se na tyto dary, protože právě o ně jde. Vděčnost mi dává hluboký pocit síly a pokory. Dvě věci, které právě teď potřebuji.

5. Přijímejte nedokonalost
Myslím, že spousta lidí žije v iluzi, že jednou bude všechno v pořádku. Jednoho dne budou mít domov, vztah, kariéru, postavení a od té chvíle to půjde hladce. Vím, že jsem se této představě také oddávala.
To způsobuje, že obrazně řečeno zadržujeme dech a čekáme na ten okamžik, kdy konečně budeme moci být šťastní. Pokud se však dokážeme smířit s tím, že věci nikdy nebudou dokonalé, že budeme získávat a ztrácet, růst a ustupovat, usmívat se a plakat, učit se a zapomínat, budeme lépe schopni přijmout přítomný okamžik. Všichni se neustále měníme a stejně tak i naše životy, které vedeme.

Uplatňování takových znalostí není nikdy snadné. Vždy je k tomu zapotřebí síly, pokory a vědomého přístupu, abyste byli skutečně přítomni a navzdory svému strachu postupovali vpřed.

překlad © Alue K. Loskotová, www.aluska.org 2021 / podle Zdroje

 



Komentáře

Ikona diskutujiciho Jiskra 2021-10-21 08:35:39 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Moc děkuji za tento článek!

Ikona diskutujiciho kiana 2021-10-23 13:29:13 Odpovědět
Ikona diskutujiciho
sipka

Taky děkuji za skvělý článek.

Nový komentář

Ikona moderatora

Moderovaná diskuze: Příspěvky se zveřejňují s časovou prodlevou. Pro účast v diskuzi je třeba, aby byl váš komentář v souladu s obecnými pravidly slušného chování a podmínkami používání stránek