„Jsou čtyři. Strašný, co si dovolujou!“ S Piráty došla trpělivost. Právě teď

21.10.2021 4:44

Situace kolem čtyř pirátských poslanců nabírá na obrátkách. Není to sice tolik vidět, jelikož veškeré dění přehlušuje nepřehledný vývoj týkající se prezidenta Miloše Zemana, redakci se přesto podařilo získat relevantní informace. A vypadá to, že z přátel se naráz stali nepřátelé. Řeč je o koalici SPOLU a sdružení STAN & Piráti.

„Jsou čtyři. Strašný, co si dovolujou!“ S Piráty došla trpělivost. Právě teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Už před volbami měly ParlamentníListy.cz možnost mluvit s řadou tehdejších sněmovních adeptů ODS. Nyní se z většiny stali členové dolní komory. Jejich tón však nepozbyl na razanci. „Piráti by měli jít do opozice, pokud jim to nikdo neřekl, ať jim to řekne Rakušan,“ uvedl jeden z nich. Druhý doplnil, že jsou to divní lidé. Konkrétní nebyl. Neuměl si ovšem ani před volbami, ani po nich představit, že by měl s těmito „chlapci a děvčaty“ jednat.

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
„Nejsou to lidé z praxe. Když jsem si četl úvahy primátora Hřiba, když jsem viděl postoje Michálka a Ferjenčíka, okamžitě mi došlo, že jsou to trockisté,“ řekl redakci.

Ani jeden ze současných poslanců nechtěl zveřejnit identitu. Prý není důvod jitřit emoce. Piráty podle nich navíc nikdo nepotřebuje.

„My analyzujeme, kde jsme udělali chybu, proč se tak stalo. Ale když se podíváte na to kroužkování, tak naprostá většina, tři čtvrtiny lidí, byla s tou koalicí spokojena tak, jak je nastavená. A ta čtvrtina kroužkovala. Ale samozřejmě je to pro mě zklamání. Čekal jsem, že to zastoupení bude výrazně silnější,“ přiznal Bartoš po volbách.

Konstatoval taky, že Piráti ve volební kampani museli čelit velkému náporu dezinformací a on se během voleb naučil, že i politické strany samy o sobě musejí válčit s dezinformátory. „Faktem je, a hodnotili to čeští elfové, že ta dezinformační kampaň byla masivní,“ zaznělo od Bartoše s tím, že část lidí prostoupil strach.

Ačkoli hovoří Bartoš obecně, ParlamentníListy.cz se dostaly k poměrně jasným a konkrétním závěrům.

Jako první se pro předsedu Pirátů nabízel nově zřízený post jakéhosi garanta pro digitalizaci. Bartoš byl a dosud je spojován s postem vicepremiéra pro digitalizaci. Jenomže podobný úřad už je. Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla byl jmenován v únoru 2018. Z řady našich poznatků vyplývá, že jde vyloženě o Babišova muže. Premiér za ním stál v mnoha směrech.

Právě Dzurilla by s největší pravděpodobností po dosazení Ivana Bartoše skončil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Stát se to ovšem nemusí. Po nástupu primátora Hřiba na pražský magistrát zůstalo v jeho týmu několik lidí, které si přivedla už předchůdkyně Adriana Krnáčová.

Jenomže tím anabáze okolo Ivana Bartoše nekončí. Šachy o vysoké posty, odměny a vliv pokračují. Jeden z ministrů vládního kabinetu Andreje Babiše pro ParlamentníListy.cz řekl, že Ivan Bartoš může stanout v čele resortu pro místní rozvoj. Navázal by tak na práci Jiřího Paroubka, Jiřího Čunka, Rostislava Vondrušky, Karly Šlechtové nebo Kláry Dostálové. MMR disponuje enormním vlivem i finančními prostředky.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
Problém? MMR by na zástupce Pirátů pouze zbylo. „Mysleli jsme, že by se Bartoš uchytil třeba na zemědělství, ale kolega Jurečka musí ještě dořešit hodně věcí kolem solárních baronů, takže mu to nenechá. MPO, vnitro, spravedlnost, to ne. MMR bude spíše odkladiště a Piráti by se tam koalici SPOLU hodili,“ řekl redakci zástupce kabinetu premiéra. „Rád bych spíš viděl řešení MPSV. Kdyby se tam dostal zástupce Pirátů, bylo by to asi hodně humorné,“ zmínil také.

Slova dávají smysl.

Zvažovanou kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí je totiž pirátská poslankyně Olga Richterová. Ta už se nechala slyšet, že menšiny, které se obvykle přizpůsobují většině, nemají stejná práva. „Fandíme manželství pro všechny! Budeme bojovat za vše, co jsme slíbili: za lidská práva a svobody včetně zrovnoprávnění sňatků osob stejného pohlaví. Vnímáme ale, že jde o téma, na kterém není v koalicích shoda a nebude lehké ho prosadit. Uvidíme, co vyjednáme, držte nám palce,“ řekla nedávno.

Podle Pirátů jsou však získané informace spekulativní.

„Nejde o pravdivou informaci, o konkrétních resortech a jejich vedení probíhají teprve vyjednávání, stejně jako o programových shodách napříč koalicemi. Rozhodně není nic finálně dohodnuto,“ sdělilo jejich tiskové oddělení ParlamentnímListům.cz.

Jednou z adeptek na MMR měla být také předsedkyně topky Markéta Pekarová Adamová. Nakonec si však vybrala něco jiného. Bude předsedkyní Poslanecké sněmovny. „Kandidátkou na pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny bude předsedkyně TOP 09 paní Markéta Pekarová Adamová. Vybrali jsme ji proto, že to je výborná a důstojná reprezentantka. Má zkušenosti z Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnil návrh lídr koalice SPOLU a budoucí premiér Petr Fiala (ODS).

Z kuloárů tak zaznívá, že místo státotvorných rozhodnutí se Fialova klaka handrkuje o posty. „Pekarovou chtěli na tři ministerstva, vyštípala ji ODS. ODS bojuje o dopravu, spravedlnost. KDU chce za každou cenu pro Jurečku solárníky, a tak by šlo pokračovat,“ uvedl pro redakci jeden z poslanců ANO.

Na reálné výstupy budeme muset čekat. Prozatím se ví jen to, že premiérem by měl být Petr Fiala a ministrem vnitra exstarosta Kolína Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…