1300 MWh:  Společnost Huawei postaví největší bateriové úložiště na světě

Společnost Huawei Digital Power (dále jen „Huawei“) oznámila uzavření klíčové smlouvy se společností SEPCOIII na projekt NEOM Red Sea, který zahrnuje dodávku fotovoltaických elektráren o výkonu 400 MW a velkokapacitního bateriového úložiště energie (BESS) o kapacitě 1300 MWh.  Toto obří úložiště představuje v současnosti největší projekt skladování energie na světě.

Zdroj: Huawei

Milník v oboru

Obě smluvní strany budou spolupracovat, aby Saúdská Arábie mohla vybudovat globální centrum čisté energie a zelené ekonomiky. Podle informací společnosti Huawei tento projekt skladování energie „za elektroměrem“ o kapacitě 1300 MWh je největší svého druhu na světě a představuje milník v celosvětovém odvětví skladování energie.

Projekt NEOM Red Sea byl zařazen mezi klíčové prvky „Vize 2030“, v rámci které Saudská Arábie hodlá transformovat svoji energetiku. Developerem je společnost ACWA Power, přičemž společnost SEPCOIII plní roli EPC.

BESS se v rámci projektu bude instalovat ve městě Neom, které se nachází na pobřeží Rudého moře, a je označováno za město budoucnosti, které bude poháněno výhradně energií z obnovitelných zdrojů. Projekt přispěje k novému způsobu života a bude hnací silou nového hospodářského růstu, protože zdroje ropy se stále více vyčerpávají.

Společnost Huawei má více než 10 let zkušeností s výzkumem a vývojem systémů skladování energie. V současnosti společnost realizovala více než 8 GWh fotovoltaiky a skladování energie po celém světě. 

Bateriové a fotovoltaické řešení společnosti Huawei si můžete prohlédnout na výstavě Smart Energy Forum v Praze dne 11. listopadu 2021.