Jméno Čvančarová. Trapný skandál Čaputové? Začíná to být vážné

21.10.2021 10:15 | Ze sítí

Slovensko v posledních dvou dnech žije kauzou „Emma“. Emmě je sedmnáct, je dcerou prezidentky Zuzany Čaputové a na počátku týdne se předvedla jako modelka. Tím se rozpoutal řetězec událostí, ve kterých prezidentka, a po ní i policie, vysílá varování opozičním poslancům a jiní se začínají zajímat o smlouvy prezidentské kanceláře na garderobu.

Jméno Čvančarová. Trapný skandál Čaputové? Začíná to být vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijela na oficiální návštěvu České republiky. Začala u prezidenta Miloše Zemana

Prezidentka Zuzana Čaputová si zakládá na svém vzhledu a reprezentaci.

K tomu si hned při nástupu do funkce v roce 2019 najala jako experta na oblékání slovenského módního návrháře jménem Boris Hanečka.

Hanečkovi spolupráce s hlavou státu otevřela dveře k mnoha celebritám, byl například tvůrcem legendární modré róby Jitky Čvančarové na letošním karlovarském filmovém festivalu.

Před několika dny uspořádal na Slovensku módní přehlídku, na které se v roli modelky předvedla i nezletilá dcera prezidentky Čaputové Emma.

Kauza by možná zapadla, kdyby na ni neupozornil opoziční poslanec Tomáš Taraba. Ten na sociální síti zveřejnil fotografii prezidentské dcery na přehlídce se stručným komentářem „po včerejšku víme, že máme na Slovensku novou top modelku“.

Pod příspěvkem se objevilo množství komentářů, které se pozastavovaly nad vzhledem modelky, vzhledem k účesu „na kluka“ padlo dokonce pár vtipů, zda se nepřihlásila k některému z 70 nebinárních genderů.

Jiní byli pobouřeni, že poslanec schválně vybral foto, kde Emma Čaputová nevypadá příliš lichotivě, a viděli v tom podlý záměr.

Je třeba dodat, že Taraba byl zvolen na kandidátce Kotlebovců, na které slovenská média i zbytek politické scény uplatňuje trochu jiné standardy, než na ostatní (viz trestní stíhání Mariana Kotleby kvůli šeku na 1488 euro, v němž byla ve dvou osmičkách nalezena skrytá nacistická symbolika).

Posléze do debaty osobně vstoupila prezidentka Čaputová, která zveřejnění fotografie nazvala jako „politické dno“. „Poslanec Taraba by se o mou dceru nikdy nezajímal, kdyby to nesouviselo s mou funkcí. Lidské zlobě a hlouposti musím v životě čelit, ale moje děti z toho vynechte,“ vzkázala.

Poté, co prezidentka ukázala na poslance, přidala se horlivě i slovenská policie, která jeho příspěvek označila za exemplární případ kyberšikany a „středověk“. Vyhodnotila to jako útok na dítě kvůli jeho vzhledu a ujistila, že vyšetřovatelé se o příspěvek pana poslance intenzivně zajímají.

Levicová opozice ovšem vidí v případu ještě jeden zásadní problém - a to střet zájmů prezidentky Čaputové. V situaci, kdy osoba vydělávající na partnerství s prezidentskou kanceláří současně pomáhá v kariéře prezidentčině dceři, je na místě se ptát, kolik tento vzájemně výhodný obchod stojí daňové poplatníky, kteří to všechno platí.

Není to mimochodem poprvé, co náklady na reprezentaci prezidentky Čaputové vyvolávají na Slovensku otázky.

V úterý o podivných vazbách prezidentské kanceláře s osobním garderobiérem prezidentky hovořil lídr opozice Robert Fico.

Poslanec jeho strany SMER Luboš Blaha žádá prezidentskou kancelář o zveřejnění smluv uzavřených s návrhářem Hanečkou. Občané by si podle něj měli sami udělat obrázek, kolik panu krejčímu odívání Zuzany Čaputové vynáší (byť reklama a prestiž, kterou tím získal, se samozřejmě úplně vyčíslit nedá).

Pokud se hlava státu dohodla se svým dvorním návrhářem, že z její dcery udělá topmodelku a tím ji velmi pěkně finančně zajistí, je to podle Blahy učebnicový příklad toho, pro co má slovenština krásné pojmenování „rodinkářství“. Jazykem práva střet zájmů, zpronevěra a úplatkářství.

„Pokud by šlo o kohokoliv jiného než Čaputovou, liberální média by ho už trhala na kusy. Tady se už druhý den místo střetu zájmů řeší nevinný Tarabův status,“ uzavřel opoziční poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…