Nejmenší zájem o očkování měli prozatím obyvatelé Selmic. Tam se nechalo naočkovat pouze 49 lidí ze 169 obyvatel. S 29 procenty je to nejméně proočkovaná obec z celého Pardubického kraje.

Další obce, ve kterých lidé nemají příliš zájem o vakcíny proti koronaviru se nacházejí v chrudimském okrese. S 43,3 procenty proočkovanosti to jsou Dvakačovice a Bor u Skutče. V Dvakačovicích se nechalo očkovat pouze 65 lidí. V Boru u Skutče to bylo ještě méně. Ze 120 obyvatel projevilo zájem nechat se očkovat pouze 52 lidí. Starosta Boru u Skutče Jiří Mihulka netuší, proč se obyvatelé obce nenechají očkovat. „Ty informace o očkování jsme několikrát zveřejňovali. Obyvatelé byli informovaní,“ poznamenal Mihulka.

Podívejte se na detailní data z našeho okresu:

Přestože je v obci velké procento důchodců, zájem o očkování nebyl velký. „Předpokládal jsem, že se občané důchodového věku nechají očkovat. Ale je to každého věc, nikomu tu nakázat nemůžeme,“ dodal starosta.

Premiantem kraje je Zářecká Lhota

V samotných Pardubicích má alespoň jednu dávku vakcíny více než padesát tisíc lidí. To je téměř jednou tolik než lidí, kteří očkováni nejsou. Neočkovaných je v Pardubicích 25 675 lidí.

„V posledních dnech stoupá zájem o očkování posilující třetí dávkou, a to zejména u seniorů, kterým byla centrálním řídícím týmem rozeslaná SMS o této možnosti,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Naopak obec s nejvyšším procentem proočkovanosti je Zářecká Lhota z okresu Ústí nad Orlicí. Z 210 obyvatel se nenechalo očkovat pouze 31 lidí, což znamená, že obec vykazuje 80,6 procentní proočkovanost. Více než 80 procent lidí se nechalo očkovat také v Pustině na Orlickoústecku a Pusté Rybné na Svitavsku.

Psali jsme:

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Na Orlicku vede v očkování proti covidu Zářecká Lhota. A funguje, potvrzují data

Celkově má v Pardubickém kraji téměř 300 tisíc lidí alespoň jednu dávku očkování. Celkem se v kraji rozdalo 562 268 dávek vakcín proti covidu-19. V očkování nezletilých lidí patří kraj k méně úspěšným. V kategorii 12 až 16 let se naočkovalo pouze 7,4 procent lidí. „V očkovacím kamionu není možné očkovat děti mladší 16 let z důvodu nutnosti přítomnosti pediatra. Děti tak mohou být očkovány buď u všeobecných praktických lékařů pro děti a dorost, nebo pak v našich nemocnicích,“ upřesnila Matoušková.

Očkovací kamiony opět jezdí

Třetí dávka očkování

Od 20. září se spustila registrace k přeočkování třetí dávkou.Přeočkování bude umožněno všem, kteří mají 6 měsíců po dokončeném očkování.

Důrazně se doporučuje všem lidem nad 60 let, chronickým pacientům a nemocným.

Očkuje se vakcínami Moderna a Pfizer. Přeočkování je dobrovolné.

Přeočkování mohou podstoupit i ti, kteří byli v minulosti očkovaní látkami firem AstraZeneca a Johnson&Johnson

Zájemci o vakcíny mohou využít opět služeb očkovacího kamionu. Ten od října opět jezdí po Pardubickém kraji. „Kamion zvládl za dobu svého putování po našem kraji naočkovat přes 13 tisíc dávek. Snažili jsme se komunikovat se starosty měst a obcí a reagovat na potřebu navýšení proočkovanosti některých míst našeho regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kamion bude v cestách po kraji pokračovat.

„Dalšími zastávkami budou začátkem listopadu například obce Koclířov, Linhartice, Chornice, Prosetín, Rohovládova Bělá nebo Červená Voda,“ upřesnil Netolický. Ti, kteří se chtějí nechat očkovat nebo přeočkovat třetí dávkou, tak mohou vakcínu dostat přímo ve svých obcích. Zdravotníci stejně jako v předešlých měsících provádějí očkování bez předchozí registrace.

Zdravotníci z očkovacího kamionu podali lidem za poslední měsíc téměř sedm tisíc dávek vakcín. Lidé si mohou i nadále vybrat, kterou vakcínou se nechají naočkovat. Rozhodnout se mohou mezi dvoudávkovou od společnosti Pfizer a jednodávkovou Janssen.

Jaká je proočkovanost v jednotlivých obcích Pardubického kraje? Proklikejte se naší infografikou:

Ve středu 20. října se očkovací kamion vrátil i do Pardubic. Dopoledne zdravotníci očkovali zájemce v kampusu Univerzity Pardubice. „Uvědomujeme si, že očkování představuje nejúčinnější cestu, jak chránit zdraví a životy nás všech a zároveň umožňuje plnohodnotné vzdělávání. Všichni studenti a zaměstnanci, ale také občané Pardubic měli možnost přijít se naočkovat,“ řekla prorektorka pro vnější vztahy Univerzity Pardubice Andrea Koblížková.

Odpoledne pak kamion zaparkoval u vlakového nádraží za testovacím místem. „A protože byl o očkování u univerzity velký zájem, bude mobilní tým přistaven i ve čtvrtek,“ uvedla Matoušková.