Jak ti může uškodit nadbytek cukru v jídelníčku? Očividné i skryté problémy

Víte, co se stane, když budete jíst hodně cukru? Někoho jistě napadne, že může přibrat, někdo jiný bude myslet spíše na výkyvy hladiny energie, které komplikují efektivní práci v průběhu dne. Nadbytek jednoduchých sacharidů v jídelníčku ale může mít celou řadu dalších důsledků, které sice nejsou na první pohled tak zjevné, o to horší ale může být jejich dopad. A v našem dnešním článku si ty největší hrozby představíme na základě vědeckých studií.

Může zvyšovat riziko vzniku některých druhů rakoviny

Začneme něčím, co možná není na první pohled zřejmé, ale rozhodně to dává smysl. Při kalorickém nadbytku, kterému samozřejmě může zvýšený příjem cukrů spolehlivě dopomoci, přibíráte na váze. Jakmile má člověk nadváhu nebo dokonce obezitu, zvyšuje to samo o sobě riziko vzniku některých druhů rakoviny. Stejně tak nadbytek sacharidů souvisí se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu a rozvojem srdečních chorob. Kromě toho ale cukr může také podporovat rozvoj zánětlivých procesů v těle, což může mít také pozitivní korelaci s některými druhy rakoviny. Tuto problematiku monitorovali i obří studie mapující chování stovek tisíc respondentů. Zjistily, že lidé s nadbytečným příjmem cukru ve stravě čelili zvýšenému riziku vzniku rakoviny jícnu i tenkého střeva

Může stát za kožními problémy

Že cukr může stát za kožními problémy je patrné zejména u mladých lidí, kteří při zvýšené konzumaci jednoduchých sacharidů mohou čelit výskytu nepříjemného akné. Ve skutečnosti odborné výzkumy přišly s tím, že mladí lidé konzumující více cukru byli o 30% náchylnější k rozvoji akné. Ani pro pleť starších jedinců ale není cukr vyloženě ideální. Naopak to podle odborníků vypadá, že ženy s vyšším příjmem sacharidů mají více vrásek než ženy konzumující méně cukrů. Starší muži tento problém typicky příliš neřeší, avšak pro ženy to může být komplikace.

Jedním z důvodů pro vznik akné může být i nadbytek cukru v jídelníčku.

Jedním z důvodů pro vznik akné může být i nadbytek cukru v jídelníčku.

Souvisí s rozvojem deprese

I když to na první pohled nemusí být vůbec zřejmé, vypadá to, že cukr může ovlivňovat i vaši náladu. A tak zatímco vyvážený zdravý jídelníček je spojován s dobrou náladou, nadbytek cukru ve stravě může podle studií vyvolávat deprese. Na druhou stranu nutno dodat, že tento efekt může být značně individuální a někomu občasná konzumace něčeho sladkého naopak zlepší náladu třeba při náročném pracovním dni. Stále tedy platí, že je nutná jen přiměřená konzumace a zároveň je dobré vědět, jak vaše tělo na vyšší příjem cukru reaguje. 

Rozhodí energii v průběhu dne

Pokud jíte sladké jídlo pravidelně, určitě jste zaznamenali jeho vliv na výkyvy energie v průběhu dne. Ty souvisí primárně s výkyvy hladiny krevního cukru a jak asi tušíte, tento efekt je nejvyšší u jídel, které naprosto postrádají bílkoviny a tuky (tedy třeba slazených nápojů). Kromě samotného ovlivňování hladiny glukózy může být podle dostupných zdrojů problém i v prozánětlivých vlastnostech cukru nebo v negativním ovlivnění funkce neurotransmiterů. Tak jako tak je dobré sacharidy nekonzumovat ve větším množství samotné, ale spíše v rámci jídel obsahujících i další nutrienty. 

Pokud se v průběhu dne cítíte unavení, může to být i vlivem nadměrného množství cukru.

Pokud se v průběhu dne cítíte unavení, může to být i vlivem nadměrného množství cukru.

Demineralizuje zuby

Posledním negativem, které si v našem dnešním článku představíme, je vliv cukru na demineralizaci zubů. Jednoduché sacharidy slouží jako potrava pro některé bakterie v ústech. Ty se díky němu lépe množí a tak vzniká zubní kaz. Zároveň ale bakterie produkují i látky, které prokazatelně mohou způsobovat demineralizaci zubů. Vliv cukru dobře ilustruje fakt, že lidé dříve byly méně náchylní na zubní kazy, ačkoliv tehdy hygiena rozhodně nebyla na takové úrovni jako dnes. Jedním z důvodů tohoto jevu může být právě nižší zastoupení jednoduchých sacharidů v jídelníčku.

Zbývají 3 dny

Redcon1 Total War

799
− 22%
699
Zbývají 3 dny

Amix Whey Pure Fusion Protein

1 399
− 18%
1 279
Zbývají 3 dny
Zbývají 3 dny

Amix ProVegan Genistein

587
− 33%
440

Kolik cukru už je příliš?

Ačkoliv optimální příjem cukru se může lehce lišit v závislosti na denní aktivitě, hmotnosti a dalších faktorech, většina zdrojů uvádí, že dávka kolem 60 gramů denně je optimální. Je ale smutnou pravdou, že průměrná spotřeba je v Česku téměř dvojnásobná. To se může kromě výše zmíněných faktorů projevit třeba i horší imunitou, protože cukr může negativně ovlivňovat skladbu střevních bakterií. Pokud se cítíte celý den unavení a není vám zřejmá příčina, máte neustálé chutě na sladké, tloustnete nebo trpíte kožními problémy, zkuste se zaměřit na příjem cukru v jídelníčku. Jakmile ho omezíte, většina komplikací by měla během pár dní odeznít.

Cukr obsahují i potraviny, do nichž by to mnozí vůbec neřekli. Jeho příjem je však potřeba držet na uzdě.

Cukr obsahují i potraviny, do nichž by to mnozí vůbec neřekli. Jeho příjem je však potřeba držet na uzdě.

Jak bojovat s chutěmi na sladké?

Pokud vás chutě na sladké trápí, zkuste zvýšit množství vypité vody, jezte více zeleniny a vlákniny a dostatečně spěte. Více jsme tuto problematiku rozebírali v samostatném článku, kde se dozvíte vše podstatné. Zároveň byste měli vědět, že chuť na sladké může být z části dána také psychikou, protože i na cukrech může samozřejmě vzniknout závislost. Jakmile je z jídelníčku vyřadíte na pár dní a skutečně to vydržíte, odvyknete si na ně a nebudou vám vůbec chybět. To nutně neznamená, že si už nikdy nesmíte dopřát nic sladkého. Na kousku dortu nebo nějakém zákusku není nic špatného, jen není úplně nejlepší nápad jejich každodenní konzumace a jejich nadbytek v jídelníčku. Pokud budete dodržovat třeba známé pravidlo 80/20 , nemusíte se bát žádného z výše zmiňovaných negativních účinků.

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést hned několik důležitých informací. Především je podstatná ta, že nadbytek cukru je v naší společnost naprosto běžnou záležitostí, která by ale neměla být tak samozřejmá. Jednoduché sacharidy s sebou mohou nést celou řadu negativ, zejména mohou stát za kožními i psychickými problémy, demineralizovat zuby, rozhodit energii v průběhu dne a nebo způsobit přibírání. Krajními situacemi pak je třeba rakovina, cukrovka 2. typu nebo nějaká z kardiovaskulárních chorob. Sami se zkuste soustředit na to, co jíte a uvidíte, že se budete cítit lépe a budete mnohem produktivnější.

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.