Mural City Forrest na pražském Smíchově

Mural City Forrest na pražském Smíchově Zdroj: Friendly Friends

Barbora Idesová
Mural City Forrest na pražském Smíchově
Mural City Forrest na pražském Smíchově
Mural City Forrest na pražském Smíchově
Mural City Forrest na pražském Smíchově
9
Fotogalerie

Zeď, která na mobilu ožije. Smíchovský mural City Forrest vám ukáže člověka z budoucnosti

Velkoformátovou malbu, která byla vytvořena v rámci celosvětového projektu City Forest pod taktovkou Converse, najdete v okolí autobusového nádraží Na Knížecí na Praze 5, roh ulice Nádražní a Vltavská. Návrh celého díla má na svědomí mladá ilustrátorka Barbora Idesová, která se rozhodla pracovat s myšlenkou gender stereotypů a zobrazila silnou, nezávislou a svým způsobem futuristickou bytost. Malba navíc ve vašem mobilu ořžje díky technologii rozšířené reality (AR).

Velkoformátová malba vznikla pod záštitou celosvětového projektu Converse City Forest (podobná díla najdete třeba v Riu de Janeiro, Sydney, nebo třeba Mexiko City), který nechává promlouvat umělce z kreativních komunit po celém světě a společně s nimi upozorňuje na společensky důležitá témata. Praha zatím byla na podobné velké umělecké projekty od mladých tvůrců spíše skoupá. Tím vznik City Forest muralu v naší metropoli nabývá na důležitosti a má potenciál oslovit různé komunity napříč českou společností. Jde o oslavu veřejného prostoru a znovuobjevení jeho možností.

Umělecké dílo má 163 metrů čtverečních a najdete ho na rohu ulic Vltavská a Nádražní na pražském Smíchově. Reaguje na celospolečenské téma genderových stereotypů. Malba obsahuje několik ženských postav s nápisem „Breaking Down Barriers“. Na svědomí ji má ilustrátorka Barbora Idesová, která patří k nadějným mladým talentům lokální umělecké scény. „Hlavním motivem díla je žena jako silná a nezávislá osobnost. Je to bezstarostná, šťastná a magická bytost, která usiluje o lepší budoucnost. Budoucnost, kde jsou si všichni rovni, bez ohledu na jejich pohlaví, rasu nebo sexuální orientaci,“ popisuje svoji ilustraci umělkyně Barbora.

Converse dlouhodobě spolupracuje s mladými a progresivními kreativci, kteří tvoří komunitu All Stars. Její členkou je i vizuální umělkyně Olga Krykun, která vytvořila speciální virtuální rozšířenou realitu celého muralu, která je přístupná díky načtení QR kódu přímo na mobilu. Každý, kdo mural navštíví, nebo jen projde okolo, si bude moci zintenzivnit celý zážitek z místa a doslova se vnořit do rozpohybované reality. AR vizualizace je dostupná i skrze filtr na tomto Instagramovém účtu.