ČEZ kvůli větru vyhlásil kalamitní stav ve Středočeském kraji a v okresech Děčín, Česká Lípa, Chrudim, Pardubice, Trutnov, Náchod a Havlíčkův Brod.

Informace k sedmé hodině ráno: Situace se začíná stabilizovat, uvedla mluvčí východočeských energetiků Šárka Beránková - Lapáčková. 

"Od 12. do 14. hodiny evidujeme 41 výjezdů v souvislosti s počasím, z toho 27 výjezdů zaznamenáváme jen na Pardubicku," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Hasiči převážně odstraňují popadané stromy a větve z komunikací, které brání plynulému provozu na silnici. Jednotky jsou stále v terénu a operační a informační středisko hasičů permanentně přijímá nové události v souvislosti s větrem. V průběhu odpoledne vyjížděli celkem ke stovce událostí.

Stromy komplikují provoz na silnici u Lázní Bohdaneč. "Na silnici II/211 mezi Lázněmi Bohdaneč a Rybitvím jsou popadané stromy. Hasiči z Lázní Bohdaneč je odstraňují. Městská policie Lázně Bohdaneč na místě usměrňuje provoz, veškerá nákladní vozidla jsou od okružní křižovatky v Lázních Bohdanči a točny v Rybitví otáčena. Osobní automobily s opatrností projedou," informovali strážníci z Lázní Bohdaneč.

Citroen vyletěl u Svitav ze silnice. Řidič je naštěstí zraněný lehce.
FOTO: Nové auto na šrot. Pro řidiče citroenu přiletěl na I/35 vrtulník

Vítr poškodil taky městský park v Chrudimi. "Prosím, nechoďte do parků, lesů nebo k velkým stromům. Hrozí pád. Aktuálně je špatná situace v parku, Městská policie Chrudim dává pásky zabraňující vstupu," uvedl starosta Chrudimi František Pilný.

Vítr dělá problémy taky ve Skutči. Strážníci vyjížděli na Palackého náměstí ve Skutči k uvolněné plechové krytině na střeše jednoho z domů. "Vlivem silného větru hrozí její pád. Po příjezdu na místo strážníci zajistili okolí místa proti vstupu osob a dále na místo přivolali jednotku dobrovolných hasičů. Majitel nemovitosti má zajistit opravu," sdělili strážníci ze Skutče.

Plné ruce práce mají hasiči i v Pardubicích. V Sezemické ulici spadl strom na osobní auto. Kromě škod ale nastaly i jiné situace. "Na strážníky se s žádostí o pomoc obrátila seniorka, které se vlivem zdravotního stavu a silného větru obtížně dýchalo. Strážníci proto ženu doprovodili do nedalekého bydliště, odnesli jí nákup a po ujištění, že bude v pořádku, odešli," řekl mluvčí pardubické policie Jiří Sejkora. Od seniorky hlídka zamířila rovnou do Staňkovy ulice, kde se muž bál o osud houpaček. "Hlídka na místě zjistila, že se jedná o pouťovou atrakci na nákladním podvalníku a o takové hmotnosti, že na její přesun by patrně bylo potřeba větší tornádo," podotkl Sejkora.

V terénu jsou už několik hodin taky energetici. V podvečer evidovali 10 poruch na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, Pardubicku, Ústeckoorlicku. "V Pardubickém kraji je k 17 hodině cca 7 tisíc domácností bez energie," sdělila mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková - Beránková.