Ji.hlava se podívá do hlavy Olivera Stonea, běloruské opozice i jihlavských rybářů

Brutálním potlačením demonstrací proti zfalšované volbě prezidenta v Bělorusku začne 26. října festival Ji.hlava. Pětadvacátý ročník přehlídky dokumentárních filmů totiž zahájí snímek Když květiny nemlčí Andreie Kutsily. Běloruský režisér titul osobně uvede. Se svou tvorbou pak při Mastrclass návštěvníky seznámí také třeba americký režisér Oliver Stone a ruský filmař Vitalij Manskij. Cenu za přínos světové kinematografii udělí Ji.hlava české režisérce Janě Ševčíkové.

„Dokument je odvážným svědectvím o násilných represích státu vůči pokojným protestům. Ukazuje, jak brutálně se tato poslední evropská diktatura brání proměně ve svobodnější společnost. Podobně jako v osmdesátých letech minulého století podporovaly nejrůznější iniciativy v zemích západní Evropy československou opozici, chceme i my touto speciální projekcí podpořit běloruskou opozici a všechny běloruské občany, kteří by chtěli žít ve svobodné zemi,“ říká o zahajovacím filmu ředitel festivalu Marek Hovorka.

Večerní zahajovací projekci ještě „předběhne“ Svéráz českého rybolovu. Dokumentární komedie sleduje výpravu jihlavských rybářů do Norska. „Zobrazuje témata mužského přátelství, nenaplněných snů a určitého specifického typu mizející mužské identity,“ říká o snímku režisérka Ivana Pauerová Miloševič.

Masterclass povede Stone či Manskij

Festivalovou masterclass v Jihlavě odučí třeba oscarový režisér Oliver Stone. Přiblíží mimo jiné novinku JFK Revisited o vraždě prezidenta Kennedyho, kterou promítl na letošním festivalu v Cannes.

Další z hostů, ruský dokumentarista Vitalij Manskij, se zaměřil pro změnu na někdejšího prezidenta Sovětského svazu. Jeho snímek Gorbačov. Ráj zároveň na festivalu soutěží. České dokumentaristy na masterclass zastupuje třeba Jan Gogola mladší.

Když květiny nemlčí
Zdroj: MFDF Ji.hlava

Cena pro Janu Ševčíkovou

Jihlavský festival je soutěžní. Hlavní sekce zvlášť posuzují zahraniční snímky (Opus Bonum) a tuzemské (Česká radost).

Cenu už má jistou filmařka Jana Ševčíková (Starověrci, Opři žebřík o nebe), která při zakončení pětadvacátého ročníku převezme cenu za přínos světové kinematografii.

„Jana Ševčíková předběhla dobu. Vždy lpěla na vlastní nezávislosti a filmy natáčela výhradně ve vlastní produkci, a to i v době, kdy to zdaleka nebylo běžné. Její hluboká empatie, odevzdanost filmovému tvaru, živelnost i autentický humanismus procházejí celým jejím filmovým dílem a jsou ozdobou nejen českého, a nejen etnografického filmu,“ vysvětluje Hovorka.

Umělá inteligence a virtuální realita

Festivalové ceny doznají nové podoby. Stojí za ní česko-argentinský výtvarník Federico Díaz. „Nepůjde o jednu cenu, která by se každý rok opakovala. Federico Díaz letos začal vyvíjet dlouholetý projekt, ve kterém učí umělou inteligenci zkoumat a následně přepsat emocionální sdělení do grafického zápisu,“ prozradil Hovorka.

„V letošním roce půjde o skicu, protože jsme úplně na začátku. Ale věřím, že už příští rok dostane každý oceněný film svůj vlastní zápis,“ doplňuje Díaz. Předlohou pro první test celého projektu se stal twitterový účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Nové technologie nepromluvily jen do cen, Ji.hlava pozve diváky také do virtuální reality. Především ale přehlídka dokumentárních filmů počítá se skutečnou realitou – s návratem do kinosálů, kde se mohou diváci potkat i s tvůrci, to vše za dodržení potřebných opatření. Dokumentům se bude věnovat do konce října.