Nejrizikovější úsek pro srážku se zvěří v kraji leží na silnici I/34 u obce Raná nedaleko Hlinska. Na úseku o délce 243 metrů tam ve sledovaném období došlo k osmi střetům se zvěří. Škody za nehody se zvířaty v kraji šplhala za půl roku ke čtrnácti milionům korun.

Přesto je Pardubický kraj ve srovnání s ostatními kraji podprůměrný. V kraji došlo průměrně k jedné srážce se zvěří každých 8,6 kilometrů, zatímco v průměru je v Česku evidována jedna srážka každých 6 kilometrů.

V Pardubickém kraji přibylo srážek se zvěří. Policejní statistiky hlásí výrazný nárůst nehod oproti roku 2019. Mezi dubnem a zářím letošního roku jich řidiči nahlásili přes čtyři sta.V Pardubickém kraji přibylo srážek se zvěří. Policejní statistiky hlásí výrazný nárůst nehod oproti roku 2019. Mezi dubnem a zářím letošního roku jich řidiči nahlásili přes čtyři sta.Zdroj: Pojišťovna Generali

Podzim je pro řidiče rizikový. K nehodám nejčastěji přispívá brzká tma a šero. Nejvíce nehod se stane dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů na podzim roste až čtyřnásobně.

Střety se zvěří patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod
Nebezpečí na silnicích. Zvěř je přemnožená, srážce s ní často nelze zabránit

„Doporučujeme řídit s vědomím, že volně žijící živočichy můžeme potkat na silnici téměř kdekoliv. Největší riziko je v zalesněných úsecích, ale mnoho nehod se stane i na krajích obcí. Je potřeba být při jízdě pozorný, sledovat okolí silnice a být vždy připraven brzdit,“ upozornila Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice Lesů hlavního města Prahy.

V sousedním kraji jsou na tom hůře. Policejní statistiky v královéhradeckém kraji zaznamenaly 588 nehod způsobených srážkou se zvěří. Informace vyplývají ze Srna Indexu Generali Česká pojišťovna, který pracuje s daty Policie ČR.