Miliardář Tomek investuje do správy dat. Hodnota startupu Dataddo dosáhla půl miliardy

Zakladatelé Dataddo (zleva) Zdeněk Pecha, Petr Nemeth a Joel Thom

Zakladatelé Dataddo (zleva) Zdeněk Pecha, Petr Nemeth a Joel Thom Zdroj: Dataddo

Peter Nemeth, novinář a zakladatel Dataddo
Investor a zakladatel portálu Centrum.cz a fondu Impulse Ventures Ondřej Tomek
, novinář a zakladatel Dataddo |
4
Fotogalerie

Nástroj na správu firemních dat Dataddo má ambici stát se skokanem roku. Za rok a půl vzrostla hodnota začínající firmy 28krát na 22,5 milionu dolarů, téměř půl miliardy korun. K nynější valuaci firmy pomohl i další vklad miliardáře Ondřeje Tomka prostřednictvím fondu s rizikovým kapitálem Impulse Ventures ve výši jednoho milionu dolarů. 

Ke gigantům, jako jsou Uber, L’Oréal nebo Epic Games, které nástroje Dataddo již využívají, se přidaly například i korejská centrála LG, marketingová agentura Ogilvy nebo aktuálně nejrychleji rostoucí módní značka na britském trhu Lounge. Jednoduchá správa dat se uplatnila také u Francouzské fotbalové federace.

„Dataddo pokračuje v dynamickém růstu hlavně na zahraničních trzích. Věříme, že se z něj může stát lídr ve svém segmentu,“ přiblížil důvody zvýšení investice za Impulse Ventures jeho zakladatel Tomek. Už loni do startupu investoval dva miliony dolarů. Efektivní správa firemních dat se podle něho v blízké době stane naprostým standardem ve firmách po celém světě.

Dataddo má za sebou nepochybně úctyhodné výsledky. Jen během letošního roku generuje v obratu stálý meziměsíční růst 14,5 procenta. Počet zákazníků z řad firem a jednotlivců narostl na dva tisíce, přičemž drtivá většina pochází ze zahraničí. Samotný americký trh, kde má startup mimo Prahy další pobočku, tvoří šedesát procent zákazníků.

„Uplynulý rok nám viditelně pomohl posílit naši pozici v segmentu e-commerce. Dalo by se říci, že covid byl jakýmsi katalyzátorem digitalizace Ta samozřejmě pomáhá firmám, jako jsme my,“ říká Petr Nemeth, který Dataddo společně se Zdeňkem Pechou a s Joelem Thomem v roce 2018 rozjížděl.

Tomek další investicí pokračuje ve svém tažení za startupy v rané fázi vývoje.  Jeho fond Impulse Ventures zaměřený na rizikový kapitál si na ně nachystal až čtyři miliardy korun. Tomek, spoluzakladatel portálu Centrum.cz, má už v portfoliu kromě e-shopu luxusních značek Flangi také podíly v českých startupech Shoptet, Safetica nebo v polské firmě Audioteka.