Podzim – čas na masáž

Podzim – čas na masáž

Máte za sebou závodní období? Tak právě teď přichází velmi důležitý čas regenerace. Před zimním nabíráním objemů potřebuje tělo odpočinek a také načerpat nové síly. A k tomu vám pomůže právě ta správná masáž. 

Neznamená to, že byste si měli dát nohy na stůl a na pár týdnů přestat úplně běhat, důležité je zvolnit a regenerovat. Způsobů může být několik a výborným řešením jsou kromě návštěvy wellness center se saunou a vířivkou také masáže. Právě nyní však ty klasické, sportovní, vyměňte za relaxační. Nejenom, že uvolní celé tělo, ale působí regeneračně také na psychiku a celkové dobití baterek. Vyberte si pro sebe to nejlepší:

Dokonalý hammam

Velmi zajímavou masáží je pravý hammam, který k nám přišel až z orientu – setkat se sním můžete například v Turecku nebo v severní Africe, kde se jedná o tradiční proceduru. Provádí se ve speciální místnosti, která připomíná saunu, té dominuje vyhřívané mramorové lůžko. Terapie spočívá v polévání těla teplou vodou a pak v provedení velmi důkladného peelingu drsnou žínkou, která odstraní zrohovatělé buňky a celkově zjemní pokožku. Pak přichází to nejzajímavější –  nanesením speciální mýdlové pěny pomocí textilního vaku, ve které vám terapeut provede speciální masáž. To, když vám nanáší bublinky na celé tělo je neskutečně relaxační a uvolňující zážitek, v pěně pak provede i důkladnou masáž celého těla. Nakonec pokožku ošetří teplým olejem, který se díky vlhku skvěle hluboko vstřebá. Celá procedura dokonale uvolní svaly a má vynikající účinky na pohybový aparát. 

Kde vyzkoušet: Hotel Horal, Velké Karlovice, www.horal-hotel.cz

Masáž lávovými kameny

Pokud potřebujete hluboce uvolnit svaly a dostat z těla napětí, masáž nahřátými vulkanickými kameny je tím pravým. Nejedná se o nic nového, tato terapie byla již známá před 2000 lety v Číně, ale také v Indii, Mezopotámii. Kameny, které dobře drží teplo, se ve speciálním přístroji nebo v teplé lázni nahřívají na teplotu okolo 40-50 stupňů a pak jimi terapeut provede s pomocí oleje masáž. Teplo z nich působí do hloubky, kde prohřívá pokožku uvolňuje napětí a působí také na bolestivá místa, pomáhá zrychlení toku lymfy a tím i vyplavuje škodlivé látky z těla. 

Kde vyzkoušet: Infinit privátní wellness a fitness, Vysočany, www.infinit.cz

Léčivá ayurvéda 

Pokud si chcete vychutnat opravdu intenzivní požitek z masáže, zkuste synchronizovanou čtyř ruční masáž. Je velmi typická pro indické ayurvédské masáže, jejíž kolébkou je jižní Indie. Každý terapeut provádí masáž na jedné polovině těla, avšak pohyby jsou sladěné a vy tak na těle cítíte opravdu intenzivní masáž, která má vliv na zrychlení krevního a lymfatického oběhu, takže pročisťuje, intenzivně uvolňuje svaly a celkově dodává celému tělu novou energii. Po této masáži je nejlepší navštívit saunu. Ayurvédské oleje se totiž nejlépe vstřebávají za tepla, kterého je v Indii dostatek, ale u nás, a hlavně v chladnějších měsících si musíme pomoct jinak. 

Kde vyzkoušet: Resort Svatá Kateřina, Počátky, www.katerinaresort.cz

 Kouzlo aromaterapie

Velmi účinné jsou aromaterapeutické masáže, které využívají síly éterických olejů, které hluboko pronikají do pokožky a tím uvolňují svaly, ale svou vůni působí také na psychiku. Skvěle v masážích funguje například relaxační levandule, naopak když potřebujete dodat tělu energii, výborně působ citrusy – pomeranč, citrón, grep. S aromaterapeutickými masážemi se můžete setkat skoro všude, avšak dobrou aroma masáž poznáte i podle toho, jaké oleje používají. Nejlepší jsou ty v bio kvalitě. 

Kde vyzkoušet: Marie Noe, Voňavá lékárna, Praha 7, www.vonavalekarna.org

Bahenní zábaly

Účinky teplého bahna jsou na pohybový aparát velmi známé, a tak jsou hojně využívané zejména v lázeňství. V běžných salonech se však s nejrůznějšími typy bahna (například z Mrtvého moře, termální bahno) pracuje trochu jinak. Není přikládané jen na klouby nebo bolestivá místa, ale součástí celkové procedury, která může mít různý průběh – od peelingu, přes masáž celého těla, po které se tělo pokryje vrstvou tekutějšího bahna a zabalí se do fólie a pak do teplé deky. Tím vzniká teplo a účinné látky se tak dostávají hluboko do pokožky a také ji detoxikují. Dodávají ji minerály a další cenné látky, působí na kožní problémy, ale také mají vliv uvolnění svalů, křečí a jsou vynikající také na klouby.

Kde vyzkoušet: Sensualité salon, Brno, www.sensualite.cz

Extra tip: 

Síla kyslíku a tepla

Potřebujete rychle nabrat energii a nechcete jít zrovna na masáž, protože preferujete úplné soukromí? 

Skvělou a velmi účinnou terapií je pobyt ve speciální kyslíkové vaně Oxyligh, která tvarem připomíná vejce. Kombinuje několik funkcí a programů – nastavit se dá přímo na „program energie“, který dává zpět do rovnováhy psychiku i tělo, pomáhá zlepšit metabolismus a detoxikaci organismu. Vana tělo suchým teplem zahřívá, na psychiku působí barevným světlem (světelná terapie) a také dodává tělu kyslík, který působí na nervový system a který skvěle uvolňuje napětí z těla. A to není vše – vana “vajíčko” vydává jemné vibrace, které na anataomicky tvarovaném lůžku účinně uvolňují svalstvo. 

Kde vyzkoušet: Miracle Esthetic Clinic and Spa, Praha, www.miracleclinic.cz

Text: Karin Drekslerová | Foto: Shutterstock