Hlavní obsah

Maccabi Haifa - Slavia 1:0Po druhé prohře se Slavii přímý postup vzdaluje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Donyoh 1 : 0
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz

Fotbalistům pražské Slavie se začíná značně komplikovat představa, že by v Konferenční lize postoupili přímo do další fáze soutěže. Po prohře v Nizozemsku v  minulém kole totiž podlehli v Izraeli týmu Maccabi Haifa 0:1, takže se v tabulce skupiny E propadli na třetí příčku. Na první Feyenoord ztrácí čtyři body, a přitom jen vítězství ve skupině garantuje přímý postup.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Godsway Donyoh (vpravo) z Maccabi Haifa dává úvodní gól proti Slavii v Konferenční lize.

Článek
Fotogalerie

Šlo o výstrahu, kterou měli vzít slávističtí stopeři vážně. Legionář z Ghany ve službách Haify Donyoh jim totiž už po dvaceti minutách předvedl, čeho je schopen. A nic na tom neměnilo, že poté, co ho Ousou stíhal marně, trefil levačkou jen tyč.

Kolář se za míčem jen podíval. Samozřejmě s očividnou úlevou, protože proti jeho střele nárok neměl.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Radost hráčů Maccabi Haifa po vedoucím gólu proti Slavii.

Minutu na to se už po balonu ani nepodíval.

Zato Kačaraba i Traoré přihlíželi, jak sedmadvacetiletý domácí útočník posílá z osmi metrů takovou ránu pod břevno, že Kolář plachtil vzduchem marně.

Ani tentokrát nárok neměl.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Fotbalista Maccabi Haifa Godsway Donyoh oslavuje s realizačním týmem gól proti Slavii v Konferenční lize.

Dlouhých 204 minut čekal izraelský mistr na první gól v Konferenční lize, až se ho proti Slavii konečně dočkal.

Pro Pražany šlo tvrdý direkt, o který si ovšem sami řekli. Do té doby totiž drželi izraelského protivníka na distanc od své šestnáctky a nic moc mu nedovolili. Jenže za dvě chyby v rychlém sledu museli být ztrestáni.

V sestavě, v níž kromě dlouhodobě zraněných hráčů scházeli Masopust, Holeš, Ševčík a Bořil s Kúdelou, měli přitom oni první slibnou střeleckou příležitost. Jenže Kuchta hlavičkoval už po pěti minutách těsně vedle brány, což předznamenalo střelecký zmar, do něhož upadl.

Okamžitě po gólu, který Slavia inkasovala, totiž mohl skóre srovnat. Stopeři Haify mu nabídli tolik prostoru a volnosti, že nešlo o šanci stoprocentní, ale tisíciprocentní.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ali Mohamed z Maccabi odkopává míč před slávistou Tarasem Kačarabou v utkání Konferenční ligy.

On však po přihrávce Baha tváří v tvář brankáři Cohenovi selhal a vůbec netrefil bránu.

Střídající Samek, který vyrukoval do druhé půle místo neviditelného Plavšiče, ji sice trefil a nadělal Cohenovi starosti, jenže to bylo také na dlouhé minuty všechno, nač se Trpišovského svěřenci zmohli. Jejich hra byla příliš pomalá, komplikovaná, nepřesná a kostrbatá, než aby soupeře zaskočili.

Nesvedl to ani Olayinka, který v 64. minutě po centru Oscara zblízka hlavičkoval přímo do rukavic nachystaného amerického gólmana hájícího domácí bránu.

Naštěstí pro Slavii si čtvrthodiny před koncem počínal na druhé straně hřiště stejně Jaber. Vynechávající obrana hostů ho nechala před brankářem Kolářem samotného, ten ale svůj tým zachránil.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Slávista Srdjan Plavšič (vlevo) a Bogdan Planič z Maccabi Haifav utkání Konferenční ligy.

Ovšem jen od druhého gólu, nikoli od porážky.

Poté, co i Lingr hlavičkoval dvě minuty před koncem přímo do rukou Cohena, nechal český mistr po prohře na Feyenoordu tři body i v Haifě. Po polovině základní skupiny tak ztrácí na první příčku čtyři body, což představuje před odvetnými zápasy pro Pražany značnou komplikaci v jejich plánech.

3. kolo skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:
Maccabi Haifa - Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 24. Donyoh. Rozhodčí: Farkas - Szert, Szalai (všichni Maď.). ŽK: Goldberg, Tawatha, Cohen, Menachem - Bah, Samek.
Haifa: Cohen - Meir, Planič, Goldberg, Tawatha (62. Menachem) - Mohamed, Rodríguez, Jaber (84. Geršon) - Acili (69. Sahar), Donyoh (69. Chery), David (62. Haziza). Trenér: Bachar.
Slavia: Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Traoré, Stanciu (66. Lingr) - Olayinka, Schranz (76. Ekpai), Plavšič (46. Samek) - Kuchta (67. Krmenčík). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: