Biochemik Konvalinka bije na poplach: Vývoj epidemie překonává i nejhorší scénáře. V Praze nálož jak v březnu

21.10.2021 22:57 | On-line

Epidemie covidu v Česku zrychluje, výrazně se zhoršila za pouhý jeden týden. Její vývoj v posledních dnech předbíhá i ty nejhorší scénáře, říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz biochemik Jan Konvalinka, kterého děsí virová nálož v odpadních vodách.

Biochemik Konvalinka bije na poplach: Vývoj epidemie překonává i nejhorší scénáře. V Praze nálož jak v březnu
Foto: Repro YouTube
Popisek: Prof. Jan Konvalinka

Česko ve středu zaznamenalo 3 276 nově potvrzených nakažených lidí koronavirem. Virová nálož v odpadních vodách je už nyní nemalá. „Metody PCR jsou tak citlivé, že dokážou virus najít i v ohromně zředěném prostředí odpadních vod. Je to jednak strašně dobrá věda a také nám mohou říct, kolik toho viru v populaci je, což pak může mít i prediktivní hodnotu.

Původní zdroj ZDE.

Kolegové nás už minulý týden upozorňovali, že se naměřené hodnoty blíží těm nejvyšším z jara tohoto roku. Virová nálož minimálně v Praze – nevím, jestli se to měří i někde jinde – už opravdu dostupuje březnových hodnot. Když se na to pak podíváte z tohoto pohledu, tak vás asi ten nárůst tolik nepřekvapí. A současně si říkáte, že to v těch nemocnicích vlastně nevypadá tak špatně.“ 

„Jde to nejen podle toho nejhoršího scénáře ÚZIS, ale v posledních třech dnech ho dokonce předbíhá. Jak podle počtu pozitivních, což by zase tak strašně nevadilo, ale i podle počtu hospitalizovaných a lidí na JIP. Dokonce to sleduje ještě o něco horší křivku, než byla ta pesimistická,“ říká.

Mrzí jej, že je v Česku nízká proočkovanost. „Víme a to číslo jsem si ráno ověřoval, že pořád půl milionu lidí starších 60 let není očkováno, což je strašně moc. V proočkovanosti populace jsme na 21. místě v Evropě. Čili jsme na tom hrozně špatně,“ uvedl s tím, že si dělali naděje, že velká část z nich prošla chorobou, ale zdá se, že tomu tak není. A hlavně to nevíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…