Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama

20. srpna 2023 • 00:15

Slavná herečka Stella Zázvorková byla proslulá svou vášní pro vaření a svým kulinářským umem okouzlila nejednoho kolegu. Jeden čas byl hlavním strávníkem její manžel Miloš Kopecký, její speciality ochutnal mimo jiné i Vlastimil Brodský nebo režisér a scenárista Miloš Forman. Tento jednoduchý a rychlý švestkový koláč podle hereččina receptu budete milovat i vy. Jistě se stane ozdobou vašeho receptáře!

Stella Zázvorková byla vyhlášenou gurmánkou, pro recepty k ní chodilo mnoho jejích kolegyň. V srpnových dnech jistě oceníte jednoduchý koláč plný šťavnatých švestek, který je ideální i na chatu nebo chalupu. Zvládnete ho totiž připravit i bez vážení, na odměřování surovin vám bude stačit obyčejná polévková lžíce.

Video se připravuje ...

Suroviny na koláč podle Stelly Zázvorkové

  • 20 lžic polohrubé mouky
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic krystalového cukru 
  • půl kostky másla nebo Hery (125 g)
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň a drobenka:

  • 1 kg švestek
  • 7 lžic polohrubé mouky (140 g)
  • 4 lžíce krystalového cukru (100 g)
  • o trochu větší třetina kostky másla nebo Hery (100 g)

Postup 

1. Těsto vytvoříte smícháním polohrubé mouky, mléka, cukru, vejce, másla a prášku do pečiva. Všechny suroviny ve velké míse důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozmístěte rozpůlené švestky.

3. Máslo nakrájené na kostky promněte mezi prsty s cukrem a polohrubou moukou, čímž vám vznikne sypká drobenka. Tu nasypte na švestky.

4. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud navrchu nezezlátne a těsto není uvnitř propečené (pokud do středu zapíchnete špejli, musí po vytažení zůstat suchá a bez drobečků). 

Video se připravuje ...

Podívejte se, jak udělat klasickou drobenku na koláč, kterou budete využívat stále dokola >>>

Autor: red