Orbána může porazit Péter Márki-Zay, takový maďarský Vít Rakušan

Maďarské opozici se podařilo dotáhnout do konce velmi odvážný projekt, který spočívá ve sjednocení všech sil od levice přes liberály až po národní pravici. Bez hádek a vzájemných útoků nechala opozice své podporovatele vybrat svého lídra. Tím se poměrně překvapivě nestal ani dříve favorizovaný budapešťský liberální primátor Gergely Karácsony, ani místopředsedkyně Evropského parlamentu socialistka Klára Dobrev, ale Péter Márki-Zay.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opoziční politik Péter Márki-Zay

Opoziční politik Péter Márki-Zay | Foto: Laszlo Balogh | Zdroj: ČTK/AP

Starosta jihomaďarského města s názvem Hódmezővásárhely. Tedy v překladu Trhy na Bobřím poli, německy pak daleko jednodušeji – Neumarkt an der Theiß. Toto nyní padesátitisícové město bývalo centrem uherské pusty a také jedním z největších měst Uherska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Orbána může porazit Péter Márki-Zay, takový maďarský Vít Rakušan

V Maďarsku se ale stalo znovu slavným až v roce 2018, kdy tu na základě sjednocení opozičních sil vyhrál volby starosty proti kandidátovi Fidesz právě Péter Márki-Zay. 

Více než 600 tisíc Maďarů, kteří se zúčastnili víkendového finále opozičních primárek, zvolili v jeho osobě jednak novou tvář nespojenou s dosavadní politikou, ale také soupeře, na kterého půjde premiérovi Viktoru Orbánovi poměrně těžko útočit.

Devětačtyřicetiletý Márki-Zay se mu totiž v mnohém podobá. Je to konzervativní, křesťansky orientovaný politik, otec sedmi dětí, tedy v zásadě prototyp Maďara, kterého vláda Fideszu opěvuje a podporuje.

Na úrovni volebního zázraku

Spojenectví šesti opozičních stran, jež má název Hnutí pro všechny, tak dostalo do čela politika, který se netají tím, že dříve Orbána podporoval. Svoji kampaň chce postavit především na kritice všeobecně se rozmáhající korupce v kruzích Fidesz. Ta byla pro něj osobně hlavním důvodem, proč se s Fidesz a Orbánem rozešel.

Orbán je samozřejmě daleko zkušenější soupeř, než byl pro polosjednocenou českou opozici Andrej Babiš (ANO). Jeho kontrola nad médii a státním aparátem včetně policie a soudů je mnohem větší, než jaké dosáhl Babiš. Díky masivní státní propagandě mají mnozí Maďaři pocit, že žijí v nejlépe fungujícím a nejbohatším státě střední Evropy. I když opak je pravdou. Stát pod vedením Orbána začal nyní intenzivně rozdávat „dárky voličům“, jako je snižování daní či zvyšování platů.

Maďarský volební systém Orbán navíc upravil na výrazně většinový, který dává největší straně jasnou převahu v parlamentu. To se může ale ukázat Orbánovou slabinou. Sjednocená opozice totiž nyní s Orbánem drží krok. A může ho v jarních volbách porazit.

A Márki-Zay, v mnohém podobný bývalému starostovi Kolína Vítu Rakušanovi (STAN), může být skutečně novým maďarským premiérem, který ukončí dvanáct let Orbánovy samovlády. I v Maďarsku, podobně jako v Česku, však za panujících poměrů půjde o výsledek na úrovni volebního zázraku.

Autor je komentátorem Deníku   

Luboš Palata Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme