Zpět k Havlovi, dále od Polska a Maďarska. Zahraniční politika dle vyhlédnutého ministra Koláře juniora

22.10.2021 6:52 | On-line

Blížící se vláda pěti stan, to je vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN chce vrátit kurz zahraniční politiky do havlovského směru a revidovat vztahy s Ruskem a Čínou. Možný příští ministr zahraničí Ondřej Kolář (TOP 09) dává najevo i určitý odstup od Visegrádské čtyřky. Co na to říká odborník? Nahlédněte.

Zpět k Havlovi, dále od Polska a Maďarska. Zahraniční politika dle vyhlédnutého ministra Koláře juniora
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Možná budoucí vláda v čele s Petrem Fialou (ODS) dává najevo, že se v zahraniční politice vrátí k politickému kurzu Václava Havla, což znamená, že bude podstatně opatrněji přistupovat k Rusku a k Číně, bude zdůrazňovat potřebu dodržovat lidská práva a bude hledat různé formáty regionální spolupráce, přičemž V4 prý sama o sobě nestačí.

„Původní cíl, pro který byla skupina založena, už byl dávno naplněn. A ruku na srdce, ani Polsko, ani Maďarsko nejsou státy, které by dnes šly příkladem v naplňování myšlenek evropské spolupráce,“ poznamenal možný kandidát na ministra zahraničí Ondřej Kolář z TOP 09 pro Novinky.cz.

Kolář na sebe upozornil např. v kauze maršála Koněva, jehož sochu nechal odsunout z veřejného prostranství v Praze 6 do uzavřených prostor s odůvodněním, že Koněv sice osvobodil nemalou část Evropy od nacismu, ale sám měl na rukou krev např. z časů maďarského povstání v roce 1956.

Prostor k regionální spolupráci Kolář vidí, ale nejen ve V4.

Další informace naleznete zde

Politolog David Broul z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci k tomu poznamenal, že státy V4 už dnes mají natolik rozdílné zájmy, že často netáhnou za jeden provaz. Naposledy tyto země opravdu úzce spolupracovaly ve snaze zablokovat migrační kvóty, což se také podařilo.

„V oblastech, kde by vzájemná koordinace mohla přinést plody, například při prosazování jádra coby čistého zdroje energie na úrovni Evropské unie, zaznamenáváme nesoulad vyplývající z odlišných zájmů členů skupiny,” řekl Broul Novinkám.

Pokud chce Česko hledat další partnery, podle Broula se může obrátit k Bratislavě a k Vídni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…