Vlna dětských respiračních onemocnění je tady. V lékárnách chybí některé léky

Nemocné děti plní ordinace dětských lékařů - letos dřív než v předchozích letech. Už několik týdnů je tak i větší poptávka po vybraných lécích - některé z nich ale nejsou v lékárnách k dostání.

„Momentálně se potýkáme s výpadkem antibiotického sirupu pro děti nebo antibiotických mastí. My něco napíšeme a ani mnohdy ještě nestihneme zaregistrovat, že něco není, a rodiče nám pak zpětně volají, že to nemůžou sehnat. Bohužel to tak je a je to velmi nepříjemné. Děti teď chodí převážně s rýmou, kašlem a respiračními viry. Virózami, které byly, než se objevil covid. Hodně dětí má zápaly průdušek a máme i zápaly plic, takže děti skutečně stůňou,“ popsala plzeňská dětská lékařka a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková s tím, že vlna respiračních onemocnění podle ní začala o měsíc dříve.

Výpadky dodávek antibiotických sirupů zaznamenali v poslední době třeba v lékárně na náměstí v Sušici. „Teď jsme se s tím setkali poprvé, že by tento sortiment nebyl,“ potvrdil lékárník Josef Komrska a vysvětlil, proč výpadky sirupů působí problémy.

„Ta sirupová forma je jediná, kterou je možná dětem podávat, kde nejdou použít tablety, protože ty se mohou podávat třeba až pro děti od 12 let. Takže sirupy jsou nenahraditelné. Byť je možné vybrat z více různých účinných látek, tak samozřejmě když dojde jedna účinná látka, tak brzy dojde v distribuci i ta druhá. Nějaká antibiotika v sirupu máme, a byť je účinnost stejná, bylo by lepší, aby děti dostaly, co jim napsal lékař. Z hlediska bezpečnosti léčby a bakteriální rezistence to není úplně ideální stav. Naštěstí ty výpadky byly jen krátkodobé, ale ještě to úplně nenaběhlo u všech účinných látek,“ doplnil Josef Komrska.

V jedné z lékáren v Plzni na Borech teď antibiotické sirupy mají, z přípravků pro děti chybí ale zase něco jiného. „Jediné, co je teď největší problém, jsou kapičky s antibiotiky pro lokální užití do nosu nebo do ucha,“ dodala lékárnice Veronika Nováková.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio