Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Stovky popadaných stromů, tisíce lidí bez proudu. Škody po vichru se z velké části podařilo odstranit

Energetici opravili v Libereckém kraji všechny poruchy na vedení vysokého napětí způsobené čtvrteční bouří, při níž popadané stromy a ulámané větve přerušily mnohde elektrické vedení. Poškozené na některých místech dál zůstává vedení nízkého napětí, hlavně na Českolipsku v okolí Doks a Mimoně. Bez proudu byly dnes ráno desítky domácností, informovala mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Předpokládá, že dopoledne se podaří všechny poruchy odstranit, a pro Českolipsko tak budou moci energetici odvolat kalamitní stav, který vyhlásili ve čtvrtek večer.

„Opravili jsme všechny poruchy na vysokém napětí, nyní pracujeme na obnovení dodávek na hladině nízkého napětí, především na Českolipsku," uvedla Holingerová.

Nejhorší byla situace v Libereckém kraji ve čtvrtek kolem 13:00, kdy bylo 29 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 33 tisíc domácností zůstalo bez proudu. Večer při vyhlášení kalamitního stavu bylo v kraji ještě kolem 15 poruch na vysokém napětí a 4500 domácností bez elektřiny.

V souvislosti se silným větrem hasiči ve čtvrtek v kraji řešili více než 230 událostí, vyjížděli hlavně k popadaným stromům, které blokovaly silnice i železniční tratě. Na několika místech nárazový vítr uvolnil plechové střechy. Silnice v kraji byly ráno průjezdné bez omezení a na železnici zůstává uzavřená jediná trať, a to z Doks na Jestřebí na Českolipsku. Správa železnic odhaduje, že provoz v tomto úseku se podaří obnovit dnes ve 12:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasič Hrádek nad Nisou

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, vítr, Liberecký kraj, strom, okres Česká Lípa, vysoké napětí, Doksy, ČEZ, Mimoň, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky popadaných stromů, tisíce lidí bez proudu. Škody po vichru se z velké části podařilo odstranit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.